Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová generace exoskeletonu pomáhá s chůzí lidem na vozíčku

7. 3. 2016 | UC Berkeley | news.berkeley.edu

Pokud jste ochromeni od pasu dolů, až donedávna to znamenalo připoutání na kolečkové křeslo. A i když každodenní život je dnes pro lidi na vozíčku přístupnější, stále musí čelit mnoha fyzickým a sociálním omezením. Vědci z UC Berkeley ale již několik let pracují na tom, aby toto změnili.

Studenti robotické laboratoře, pod vedením profesora mechanického inženýrství Homayoona Kazerooniho, pracují již více než deset let na konstrukci robotického exosleketonu, který pomáhá lidem s omezeným pohybem. Nyní představili nový, lehčí a agilnější exoskeleton, k jehož vývoji použili speciální novou technologií. Pojmenovali ho Phoenix a za vývojem stojí společnost SuitX, kterou založil profesor Kazerooni.

Nová generace exoskeletonů

Phoenix je lehký, pyšní se dvěma motory v úrovni kyčlí a elektricky řízeným nastavením tahu. Systém funguje tak, že pokud se osoba postaví, celý exoskeleton se zpevní a naopak - při chůzi se systém uvolní a umožní snadný pohyb. Pomocí tlačítek umístěných v oporách nohou mohou uživatelé kontrolovat pohyb každé nohy a pohybovat se rychlostí až 1,7 km/h. Exoskeleton je napájen z baterií v batohu a výdrž se pohybuje kolem osmi hodin.

Phoenix patří mezi nejlehčí a nejpřístupnější exoskeletony na trhu. Může být nastaven pro různou váhu, výšku a délku noh a navíc vyhovuje lidem s různými omezeními. A i když s cenou 40 000 dolarů se nejedná o levnou variantu, přesto je asi o polovinu levnější, než srovnatelné exosleketony.

Celý článek na UC Berkeley

Image Credit: UC Berkeley

-jk-