Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová forma grafenu by mohla změnit budoucnost elektroniky

18. 2. 2014 | |

Pokud jste byli přesvědčeni, že grafen je zázračným materiálem, který zcela změní budoucí podobu solárních článků, elektronických zařízení a baterií, po přečtení tohoto článku uvidíte, že jeho potenciál je ještě daleko větší. Nový uměle vytvořený grafen má stejnou strukturu jako klasický, lze ale měnit jeho tvar a velikost a tak zlepšit výkon jakéhokoliv nového zařízení.

Materiál vyvinuli vědci z univerzity v Lucemburku ve spolupráci s výzkumníky z několika výzkumných institucí v Německu a Nizozemí a je tvořen z klasickými supertenkými polovodivými krystaly.  Inspirováni potřebou nalézt materiál, který by mohl pohánět tenká a ohebná elektronická zařízení nebo zvýší výkon solárních článků, se tým vědců rozhodnul hledat nejlepší supertenký - nejlépe dvojrozměrný materiál, který by tomuto účelu posloužil. Ukázalo se, že grafen - jednoatomová forma uhlíku považovaná za materiál budoucnosti, skýtá stále ještě mnoho prostoru pro další vylepšení, čehož se vědci rozhodli využít.

Jejich objev se poprvé objevil v časopise Physical Review X. Článek odhaluje neuvěřitelné vlastnosti nového materiálu připomínajícího grafen, ale s bohatší elektronovou strukturou a tím také řadou evlastností vhodných pro aplikaci v elektronice navíc. Tým dokázal, že uměle vytvořený list nanokrystalů, vytvořený ze zinkem obohacených polovodičů, může být dále upravován a napomoci tak lepšímu výkonu různých zařízení jako jsou solární panely, malá elektronická a optická zařízení a dokonce i lasery a LED diody.

Objev by mohl znamenat začátek zcela nové větve výzkumu a vývoje materiálů, které určí budoucnost elektroniky. Pokud se ukáže, že má materiál skutečně takové vlastnosti jako vědci předpověděli, budou mít zařízení, která se v brzku objeví na trhu, všechny vlasntosti, které jsme si vždycky přáli, aby měla.
 

Celý článek na greenoptimistic.com
Původní zpráva ve Physical Review X