Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová flexibilní kamera přináší naprosto odlišný pohled na zobrazování

13. 4. 2016 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Inženýři z Columbia Engineering vyvinuli neobvyklou kameru, kterou lze doslova obalit kolem libovolného předmětu a zachytit snímky, na které jsou dnešní kamery krátké.

Navrhli a vyrobili flexibilní sadu čoček, které dokážou při ohnutí kamery přizpůsobit své optické vlastnosti. Tato optická přizpůsobivost zajišťuje produkci kvalitních snímků i v případě, že je kamera několikrát ohnuta.

Nová flexibilní kamera

Pokud by se tento systém podařilo vyrábět levně v celých rolích, jako např. plast nebo tkaninu, kamera by se dala obalit kolem libovolného předmětu - od pouličních lamp a automobilů až po oblečení - a zachytila by tak kvalitní snímky s neobvyklým zorným polem.  Tento návrh by také bylo možné využít k vytvoření kamery velikosti kreditní karty, kterou by fotograf jednoduše nastavil tak, aby docílil požadované hloubky zorného pole.

Tým vědců z Columbia Engineering vyvinul adaptivní sadu čoček z elastického materiálu, který dovoluje nastavit individuální ohniskovou vzdálenost každé čočky v závislosti na ohybu kamery. Základní adaptace čočky zůstává pasivní, nemusí být proto použito složité mechanické nebo elektrické zařízení, které by plnilo funkci nezávislého kontrolora čoček.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Columbia Computer Vision Laboratory

-jk-