Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nositelný senzor pomáhá pacientům s ALS lépe komunikovat

26. 10. 2020 | MIT | www.mit.edu

Lidé s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) trpí postupnou degenerací a ztrátou mozkových motoneuronů, tj. buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. V důsledku toho dochází mimo jiné ke ztrátě schopnosti mluvit, což výraznou měrou ztěžuje komunikaci s okolním světem.

Tým výzkumníků z MIT nyní navrhl flexibilní zařízení, které měří nepatrné pohyby svalů obličeje, jako například škubnutí nebo úsměv. Díky této metodě mohou pacienti trpící ALS komunikovat pomocí drobných pohybů, které jsou měřeny a interpretovány senzorem. Výzkumníci doufají, že nové zařízení umožní pacientům komunikovat přirozenějším způsobem, aniž by museli přenášet objemné vybavení. Nositelný senzor je velmi tenký a lze jej jednoduše zamaskovat pomocí make-upu tak, aby přirozeně splynul s pokožkou.

Nositelný senzor ALS

Výzkumníci otestovali prvotní verzi svého zařízení na dvou pacientech s ALS (jedna žena a jeden muž) a výsledky prokázaly, že senzor dokáže přesně rozlišovat tři různé výrazy tváře – úsměv, otevření úst a našpulení rtů.

Celý článek na MIT

Image Credit: David Sadat

-jk-