Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nositelná náplast využívá strojové učení k detekci spánkové apnoe

17. 2. 2020 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Absolvovat vyšetření na syndrom spánkové apnoe často znamená strávit noc na speciální klinice, připojen k senzorům měřícím aktivitu mozku, pohyb očí a úroveň kyslíku v krvi. Výzkumnému týmu z Ghent University se nyní podařilo tento proces zjednodušit, když vyvinuli nositelné zařízení k monitorování dechu pacienta. Toto zařízení, popsané v aktuálním vydání časopisu IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics, využívá unikátní kombinaci bioimpedance (měření elektrických signálů procházejících tělem) a algoritmů strojového učení.

Syndrom spánkové apnoe (SSA) je časté a závažné onemocnění, které ohrožuje pacienty vysokým rizikem rozvoje kardiovaskulárních chorob. Je způsobeno obstrukcí v horních cestách dýchacích či narušením centrálního nervového systému. Tato vážná porucha spánku může mít neblahý dopad na kvalitu života a v některých případech může vést ke kardiovaskulárním onemocněním, problémům s pamětí a dalším zdravotním komplikacím.

Zařízení k monitorování spánkové apnoe

Výzkumníci z Ghent University navázali na svůj předešlý výzkum, v jehož rámci vyrobili zařízení schopné měřit bioimpedanci, a jali se prozkoumat možné využití této techniky k monitorování dechu pacientů se syndromem spánkové apnoe. Zařízení vysílá do těla elektrický proud a měří výsledné napětí v různých částech těla. Jak vyplynulo z testování, zařízení poměrně snadno použít k přesnému monitorování dechu uživatele, čímž odpadá nutnost zdlouhavého vyšetření v nemocnici.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Onera Health Inc

-jk-