Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nosielné e-textilie na bázi grafenu jsou o něco blíže průmyslové výrobě

20. 12. 2017 | Phys.org | www.phys.org

Podle společnosti DTechEX, která se zabývá průzkumem trhu, dosáhnou obraty v oděvním průmyslu s e-textiliemi do roku 2027 hodnoty 5 miliard dolarů. A i když se očekává, že grafen bude v oboru nositelných e-textilií jedním z nejslibnějších materiálů, v současné době neexistuje žádný přijatelný způsob výroby e-textilií na bází grafenu v průmyslovém měřítku.

Aby nalezl řešení tohoto problému, tým výzkumníků pod vedením profesora Kostya S. Novoselova z Manchesterské university vyvinul škálovatelný proces výroby nositelných e-textilií na bázi grafenu, který lze využít v průmyslovém měřítku. V článku, zveřejněném v nejnovějším vydání ACS Nano, výzkumníci zdůrazňují, že metodu lze využít k výrobě grafenových e-textilií s produkčním výkonem 150 metrů za minutu.

Nositelné e-textilie

V rámci nové metody použili výzkumníci tradiční metodu nanášení materiálů na bázi grafenu na textilie a obrátili zavedený postup. Normálně jsou textilie nejprve potaženy oxidem grafenu, který je následně přeměněn na svou funkční formu. Výzkumníci namísto toho nejprve přeměnili oxid grafenu v roztoku a poté jej nanesli na textilii.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: American Chemical Society

-jk-