Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

NORDAC PRO SK500P – nová řada měničů

24. 9. 2019 | Rostislav Ott | NORD – Poháněcí technika, s. r. o. | www.nord.com

Firma NORD představila na letošním Hannoverském veletrhu novou řadu měničů do rozváděče SK500P, která postupně nahradí osvědčenou řadu SK500E. Nová řada respektuje trendy ve vývoji pohonů a nabízí univerzálnost, připojení na sběrnice a velkou úroveň funkčnosti.


NORDAC PRO SK 500P

Velká úroveň funkčnosti v základním provedení SK500P, např.:
– POSICON – polohovací funkce,
– PLC on board (integrované PLC),
– provoz se snímačem otáček HTL,
– CAN/CANopen,
– silové připojení přes konektory (do 2,2 kW).
Vyšší model SK 530P nabídne:
– izolovaný vstup pro termistor PTC,
– rozšiřitelnost pomocí modulů CU5 při současném použití s displejem Controlbox,
– USB slot a slot pro paměťové karty μSD.
Nejvyšší model SK 530P nabídne:
– integrovaný Ethernet (multiprotokol),
– Profinet, EtherCAT, Ethernet/IP, Powerlink.


Nový měnič SK500P je velmi inovativní, začněme tím, co je vidět zvenčí – konstrukce je typu Booksize, tedy plochý tvar knihy a možnost těsné montáže vedle sebe. Oproti předchozímu typu SK500E je měnič menší a žádný z rozměrů nepřesahuje rozměry staršího typu, což slibuje bezproblémovou náhradu typu SK500E v budoucnu. Pro příklad uveďme celkový objem přístroje ve výkonu 5,5 kW – u typu SK500E to bylo 5,1 dm3, u nového typu SK500P je to 3,8 dm3. Malé rozměry si vynutily změnu v organizaci svorkovnic – silové připojení je nyní orientováno kolmo na čelní stranu a do výkonu 2,2 kW je na oddělitelných svorkovnicích.


Obr. 1. Základní provedení NORDAC PRO 500P-750-xxx

Změnu doznal integrovaný odrušovací (EMC) filtr, který má nyní unikající proud do 16 mA, a umožňuje tedy provoz měniče s proudovým chráničem. I základní provedení měniče umožňuje připojení snímače otáček (HTL) na digitální vstupy 3 a 4 do maximální frekvence 150 kHz.

Nový přístroj má polohovací funkce POSICON integrovány již v základním provedení, což znamená značnou redukci typů. Funkce POSICON byla celkově vylepšena, umožňuje např. přepínání dvou pohonů s polohováním, což je zajímavé pro stroje, kde není nutné, aby oba pohony běžely současně.

Připojitelnost na sběrnice je dalším trendem současnosti – nový měnič má sběrnici CAN/CANOpen již v základním provedení. Vyšší typ SK530P má integrované multiprotokolové rozhraní Ethernet, což v praxi znamená, že jeden přístroj je použitelný pro sběrnice Profinet, Ethernet/IP, EtherCAT a Powerlink. Protože rozhraní je integrované, je možné současně použít displej Controlbox, což u předchozího typu možné nebylo.

Obr. 2. NORDAC PRO 550P-551-340
Obr. 2. NORDAC PRO 550P-551-340

Funkce Bezpečný stop bude podobně jako u předchozího typu dostupná u modifikovaného provedení SK510P. Pro vyšší model SK530P bude možnost použít rozšiřující modul SK CU5-STO, který kromě základní funkce STO nabídne dvoukanálové připojení a funkci SS1 s vyšší úrovní bezpečnosti.

Programování měniče bude možné opět pomocí software NORDCON a připojení přes sériovou linku, vyšší model SK530P je vybaven portem USB a slotem pro paměťové karty μSD pro zálohování parametrů.

Měnič bude uveden na trh na konci roku 2019 ve výkonech do 5,5 kW, v dalším období budou postupně k dispozici výkony až do 160 kW.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 40. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021