Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

NOARK pět let v České republice

9. 12. 2016 | NOARK Electric Europe s.r.o. | www.noark-electric.cz

Společnost NOARK Electric je firma s globálním působením na několika kontinentech – v Asii, Evropě a Americe. Zabývá se vývojem, výrobou a distribucí elektrotechnických přístrojů a komponentů. Ve střední Evropě se značka NOARK objevila v roce 2011, kdy bylo založeno regionální centrum společnosti v Praze. Za obchodní činnost v České republice a na Slovensku odpovídá obchodní ředitel Ing. Petr Stiller. Redakce časopisu ELEKTRO jej nyní požádala o rozhovor.

Pane Stillere, jaká je pozice společnosti Noark v elektrotechnickém průmyslu ve světovém měřítku?
Ing. Petr Stiller NoarkNOARK Electric je přední nadnárodní společnost založená v roce 2007. Jsme celosvětovým dodavatelem elektrotechnických přístrojů, komponentů a řídících produktů. Mezi naše produktové řady patří především instalační přístroje, rozvodnice, vzduchové a kompaktní jističe, průmyslové přístroje, fotovoltaická řešení a v některých zemích i inteligentní systémy řízení. NOARK Electric pokrývá prakticky všechny světadíly s regionálním sídlem v Evropě (Praha), Severní Americe (Los Angeles), Jižní Americe (Sao Paulo), Asii a Austrálii (Shanghai), Středním východě a Africe (Dubai). Společnost je součástí nadnárodního koncernu, kde ve výrobě, produktovém vývoji a distribuci pracuje více jak 25 000 zaměstnanců. Můžeme proto oprávněně prohlásit, že Noark má stabilní pozici v celosvětovém elektrotechnickém průmyslu. Naším heslem je: „Vynikající výrobek ... výjimečná hodnota!“

S jakou vizí vstupoval Noark před pěti lety do konkurenčního prostředí v České republice?
Především s vizí dodávat špičkové výrobky srovnatelné s již zavedenými top značkami a poskytovat ty nejlepší služby zákazníkům. Atraktivní cena byla, je a bude důležitý parametr při rozhodování našich zákazníků, proto na ni byl kladen i důraz při vstupu na trh ČR. Noark byl také novým impulzem ke změnám v zaběhnutých systémech. Jsme dynamická flexibilní a tvořivá firma, která stále hledá nové partnery a možnosti uplatnění našich produktů.

Jak se značce Noark podařilo etablovat se na trhu v České republice?
Dle našeho názoru dobře, ale na toto bychom se měli raději zeptat našich zákazníků nebo si můžeme pomoci slovy klasika: „Čas je nejlepší soudce a trpělivost nejlepší mistr.“ (Guy de Pourtales). Letos slavíme pět roků úspěšného prodeje v České republice. Na trhu, který je extrémně náročný na kvalitu, cenu i servis a zároveň patří k nejkonzervativnějším v Evropě. Chyby se zde opravdu neodpouštějí. Museli jsme trh České republiky důkladně přesvědčit o oprávněnosti existence Noarku jako nové značky. Těch pět let nás dokonale prověřilo a my máme nakročeno k dalšímu rozvoji. Je za tím samozřejmě kus poctivé práce v náročných podmínkách, a především důvěra našich zákazníkům, kterou v nás vložili.

Které události v uplynulých pěti letech byly pro Vaši firmu klíčové?
Nejdůležitější událostí byl samozřejmě vstup na trh České republiky a otevření centrální kanceláře pro Evropu v Praze v roce 2011. Ve stejném roce jsme prodali i první milion pólů, vznikla pobočka na Slovensku, Lotyšsku, Litvě a Estónsku.

V roce 2012 jsme představili průmyslové přístroje a Noark expandoval do Rumunska, Polska, Ukrajiny, Běloruska, Bulharska a Gruzie.

Rok 2013 přinesl zdvojnásobení produktové nabídky na 3 000 produktů a začlenili jsme do nabídky fotovoltaiku. Noark se začal prodávat v zemích bývalé Jugoslávie, Beneluxu a Maďarsku.

Rozšíření prodejních míst na 300 a představení vzduchových jističů pro průmyslové aplikace to si můžeme zapsat za rok 2014.

Vzhledem k velkému nárůstu prodejů jsme museli v roce 2015 zvýšit kapacitu skladu o 50 % a v nabídce máme již přes 5 000 položek skladem. V Praze vzniká také centrum vývojové aktivity pod hlavičkou European Technology Center Noark.

Letošní rok nám přinesl další zvýšení prodeje, nové produkty a hlavně důležitý mezník v našem snažení. Letos slavíme pět úspěšných roků na trhu České republiky.

Co je podle Vašeho názoru hlavní motivací zákazníků pro volbu značky Noark? Jakými aspekty nabídky se odlišujete od konkurence?
Noark přináší pro své zákazníky výrobky vysoké úrovně s pětiletou zárukou, se zajímavou cenou a s kvalitním zákaznickým servisem. Naším cílem je přizpůsobovat se zákazníkům, ne naopak. Velká flexibilita, to je naše výhoda, nejsme totiž sešněrováni stovkami směrnic z různých centrál po celém světě. Dokážeme naslouchat našim zákazníkům a aktivně plnit jejich přání. Zpětná vazba od našich partnerů, to je náš hlavní motor rozvoje. Důležitým faktorem je i to, že se přímo neúčastníme výběrových řízení a tendrů, a nejdeme tak de facto proti našim zákazníkům, což je často běžné u jiných značek.

S kterými přístroji Noark a v kterých odvětvích hospodářství se můžeme setkat nejčastěji?
Počáteční sortiment nabízených produktů byl především zaměřen na koncové aplikace, jako jsou domovní, komerční a podobné instalace. Pro tyto rozvody energie nn se především využívají naše modulární přístroje, rozvodnice, kompaktní a vzduchové jističe. S rozšířením sortimentu o průmyslové přístroje se postupně začínáme uplatňovat i v lehkém průmyslu. Naše výrobky proto naleznete v řadě odvětví hospodářství. Historicky jsme nejvíce rozšířeni ve stavebnictví, a to především v pozemních stavbách, jako jsou stavby pro bydlení, občanské stavby, průmyslové stavby a zemědělské stavby.

Co nového společnost Noark chystá pro nynější i budoucí zákazníky?
Chystáme především rozšiřování sortimentu nabízených produktů zaměřených na průmyslové aplikace a na systémy řízení. Pracujeme na aplikačním a projekčním softwaru a zlepšení logistických procesů.

V závěru bych chtěl poděkovat všem našim zákazníkům za důvěru a spolupráci, díky které můžeme slavit naše páté narozeniny. Těšíme se na další spolupráci a přejme krásné a klidné svátky vánoční a úspěšný nový rok 2017.

(Rozhovor vedl Ing. Emil Širůček.) 


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2016 na straně 53. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021