Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nizozemská společnost uvede v roce 2018 na trh první létající auto

19. 6. 2017 | Phys.org | www.phys.org

Po několika letech testování je společnost PAL-V připravena vypálit rybník svým konkurentům. Jako první na světě, alespoň dle svých slov, představila tříkolový dopravní prostředek na principu vírníku pro dvě osoby s certifikací na silnice i létání.

Společnost PAL-V (z anglického Personal Air and Land Vehicle) se sídlem v nizozemské Raamsdonksveeru plánuje doručit svá létající auta prvním zákazníkům na konci roku 2018. Šťastný majitel dopravního prostředku bude k jeho provozu potřebovat jak řidičský průkaz, tak pilotní licenci. Majitel vírníku se může pohodlně dopravit na letiště, odkud může rovnou vzlétnout a po přistání se s vírníkem přesunout dál.

Létající auto

PAL-V používá běžný bezolovnatý benzín pro dva motory o výkonu sto koní a dokáže létat rychlostí 400 - 500 km/h ve výšce 3500 metrů. Na silnici vírník dosahuje rychlosti okolo 170 km/h.  Jedinou nevýhodou by snad mohla být cena. Verze PAL-V Liberty se bude prodávat za cenu 499 000 EUR a novější model PAL-V Liberty Sport se bude pyšnit cenovkou 290 000 EUR.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: PAL-V

-jk-