Aktuální vydání

Číslo 4–5/2020 vyšlo tiskem 6. 5. 2020. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Elektroinstalace; Ochrana před bleskem a přepětím

Rozhovor s osobností
Český průmysl a inovace v roce 2020

Číslo 2/2020 vyšlo tiskem 6. 3. 2020. V elektronické verzi na webu ihned.

Trh, obchod, podnikání
BOOBA v novém showroomu, který předčil veškerá očekávání
Rozhovor s předsedou představenstva Technologií hlavního města Prahy

Denní světlo
Diagram zastínění pro 21. březen
Moderní metody získávání dat pro zpracování světelnětechnických posudků

Nima - přístroj na testování obsahu lepku v potravinách

15. 7. 2016 | MIT News | news.mit.edu

Pro lidi trpící celiakií a intolerancí na lepek může být stravování občas velmi stresující. I pouhé stopové množství proteinu - který se nalézá v pšenici, ječmenu a žitu - v jídle může mít velmi nepříznivé účinky.

Nyní přichází na trh senzor společnosti Nima, nazvaný taktéž Nima, jehož účelem je rozpoznat množství lepku v potravině. Strávníci umístí vzorek jídla nebo tekutinu do jednorázové kapsle, kterou poté umístí a zašroubují horní části přístroje. Zařízení poté jídlo promíchá, vytvoří roztok a určí množství lepku. Za dvě či tři minuty je výsledek indikován na na digitálním displeji.

Přístroj k testování přítomnosti lepku v potravinách

Přístroj po každém použití automaticky pošle výsledky do aplikace dodávané výrobcem. Strávník může přidat informace o druhu jídla, popř. místě a poznámku, jestli jídlo obsahovalo lepek. Výsledky si může zobrazit každý uživatel Nima. Přístroj dokáže rozpoznat lepek s přesností 20 částic na jeden milion (ppm). V roce 2017 plánuje společnost vydat dva nové senzory, jeden pro lidi trpící alergií na arašídy a druhý pro mléčné výrobky.

Celý článek na MIT News

Image Credit: Nima

-jk-