Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nikola Labs: bezdrátové nabíjení pro 21. století

11. 5. 2015 | Nikola Electronic R&D | www.nikolalabs.com

Zástupce startupu Nikola Labs vystoupil minulý týden na konferenci TechCrunch Disrupt 2015 a představil nový produkt, který "převádí rádiové frekvence na stejnosměrný proud ... a může sloužit jako zdroj energie pro různá zařízení."

Příkladem může být zařízení pro iPhone 6, který "přeměňuje" energie vyzařované z telefonu na elektřinu. Vzhledem k tomu, že je 90 % energie, kterou iPhone 6 spotřebuje vynaloženo na výrobu mobilního signálu, je možné vrátit až 30% energie tím, že bude z okolí telefonu stažena zpět ze signálů jako je wi-Fi,  Bluetooth nebo LTE.

Nikola Labs energy harvestingWill Zell, spoluzakladatel Nikola Labs, řekl novinářům: "Naše zařízení umožňuje získávat energii ze vzduchu. Je vybaveno vestavnou anténou, která zachycuje vyzářenou vysokofrekvenční energii, převede ji zpět na elektřinu, a tu uloží zpět do telefonu. "

Dalším produktem, který Zell plánuje je "bezdrátová nabíječka, která bude umožňovat řešení dobíjení v blízkém i vzdáleném poli a umožní tak spotřebiteli, aby mohl dobíjet kdekoliv je doma nebo třeba v autě."

Nikola Labs se spojily s Ohio State University (OSU), aby vytvořily produkt vhodný k uvedení na trh, který by mohl být uplatněn v různých wearable zařízeních, zdravotnických prostředcích a v spotřebičích pro internet věcí.

Stephen Beeby, profesor elektronických systémů na univerzitě v Southhapmtonu (UH) varoval, že "v případě, že zařízení bude brát energii z rádiové frekvence signálu vysílaného telefonu, sníží se dosah a výkon zařízení, které bude reagovat zvýšením výstupního výkonu, takže dojde k tomu, že se urychlí vybíjení baterie. "

Beeby řekl, že "z důvodu ztráty účinnosti bude systém sklízet jen zlomek energie vyzařované telefonem, více energie ztraceno, než získáno, a jediným účinkem tak bude zkrácení životnosti baterie."

Více na Nikola Electronic R&D www.nikolalabs.com
Image Credit: Nikola electronic R&D