Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Netoxická alternativa solárních článků

18. 7. 2017 | University of Cambridge | www.cam.ac.uk

Společné úsilí výzkumníků z University of Cambridge a USA vyústilo v použití teoretických a experimentálních metod k demonstraci bismutu - tzv. „zeleného prvku” - pro použití při výrobě nízkonákladových solárních článků.

Výsledky výzkumu, které byly zveřejněny v časopise Advanced Materials, naznačují, že solární články s příměsí bismutu dokáží replikovat vlastnosti moderních solárních článků, v tomto případě však bez nežádoucí toxicity. Propočty jiné výzkumné skupiny prokázaly, že solární články s bismutem proměňují světlo na energii s účinností 22 %, což je srovnatelné s nejlepšími solárními články na dnešním trhu.

Netoxické solární články

„Našim cíle bylo zjistit, proč vady v perovskitových článcích nemají vliv na jejich účinnost v takové míře, jako u solárních článků,” uvedl doktor Robert Hoye z cambridgeské Cavendish Laboratory a Oddělení materiálově vědy a metalurgie a zároveň vedoucí výzkumu. „Jestliže dokážeme určit, proč jsou perovskitové články taj výjimečné, možná se nám podaří využít jejich vlastnosti a aplikovat je na netoxické materiály.”

Celý článek na University of Cambridge

Image Credit: University of Cambridge

-jk-