Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ness vyvinul datový koncentrátor pro inteligentní distribuci energie

20. 12. 2012 | |

Ness Technologies, Inc., globální poskytovatel komplexních řešení a business služeb v oblasti informačních technologií, dokončil vývoj prototypu inteligentního datového koncentrátoru SCU (Smart Concentrator Unit) pro energetickou soustavu. Předností tohoto řešení s distribuovanou inteligencí, které je prvním zařízením tohoto typu, je vyhodnocování údajů naměřených elektroměry a následné řízení jednotlivých prvků sítě nízkého napětí.

„Jedná se o unikátní produkt, který bude důležitým prvkem konceptu GRID4LIFE, vyvíjeného naším kompetenčním centrem. Tento koncept je reakcí Ness na očekávaný rozvoj inteligentních sítí neboli Smart Grid. Cílem této koncepce je připravit řešení s distribuovanou technickou inteligencí a s důrazem na praktické využití v reálném životě, což je přesně případ tohoto inteligentního datového koncentrátoru,“ říká ředitel Ness Kompetenčního centra Smart Jiří Stich.

Jednou z úloh, které řeší koncept Smart Grid, je řízení sítě nízkého napětí a hlavně řízení bilance výroby a spotřeby na nízkém napětí. Jelikož v současnosti roste počet i výkon lokálních zdrojů elektrické energie, hlavně v podobě střešních fotovoltaických panelů, je třeba zajistit lokální řízení bilance.

„Největší přidaná hodnota spočívá v možnosti aktivně řídit výrobu a spotřebu elektrické energie na úrovni nízkého napětí a zabránit tím vysokým technickým ztrátám, způsobeným přetokem vyrobené energie z úrovně nízkého napětí do vysokého. Pro koncové zákazníky je nejvýznamnějším přínosem optimalizace spotřeby elektřiny vyrobené vlastními zdroji,“ říká Jiří Stich. „Toto řešení se tak může uplatnit především v zemích, které ve velké míře vyrábí elektřinu z lokálních a obnovitelných zdrojů. Jelikož je toto minimálně evropský trend, předpokládáme, že nové řešení uvítají všechny významné evropské distribuční společnosti. Samostatnou kapitolou jsou možné příležitosti v dynamicky se rozvíjejících zemích, jako je například skupina BRICS,“ dodává Stich.

Datový koncentrátor, na jehož vývoji se významnou měrou podílela kanadská společnost Corinex Communication, bude už v průběhu roku 2013 nasazen v několika pilotních projektech, pro významné evropské energetické společnosti.

Ness Kompetenční centrum Smart zaměstnává zkušené odborníky s praxí v ICT projektech z oblasti utilit, telekomunikací a Business Intelligence. Spojením kompetenčního centra s vlastním konceptem inteligentních sítí vytvořil Ness platformu GRID4LIFE. Jejím cílem je připravit řešení s distribuovanou technologickou inteligencí s důrazem na praktické využití v reálném životě. V takovém prostředí pak může dobře fungovat elektromobilita, inteligentní domy i celá chytrá města.

z tiskových materiálů Ness Technologies
www.ness.com/cs-CZ/

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021