Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Není nabíječka jako nabíječka

20. 6. 2019 | PREměření, a.s. | www.premobilita.cz

Nařízení Evropské unie zavádí od roku 2021 přísné normy na produkci oxidu uhličitého, které výrobci automobilů nebudou schopni plnit s benzinovými či dieselovými motory. Jsou tak nuceni postupně přecházet na výrobu nových modelů s elektrickým pohonem. Elektromobilita je tedy jak pro výrobce, tak pro majitele aut v budoucnu nevyhnutelná. Běžní uživatelé v současné době nejeví o elektromobily velký zájem. Podle vyjádření Svazu dopravců a automobilů připadá většina prodaných elektromobilů zatím jen na firmy.

Co ale s nabíjením vozů, aby zaměstnanci netrávili pracovní dobu čekáním na nabití? Na to jsme se zeptali Ing. Jindřicha Nerada ze společnosti PREměření, a. s., která zajišťuje energetické služby a jako první na našem trhu přišla s komplexním řešením firemního nabíjení.


Garáže MONETA Money Bank – každé parkovací místo má svou nabíječku

V čem vaše řešení spočívá?

Jsme schopni vybavit zákazníka neomezeným počtem nabíjecích míst, ať již v garážích, nebo na venkovním parkovišti. Jde o takzvané wallboxy, což jsou nástěnné nabíjecí stanice, případně umístěné na stojanech. Od začátku si uvědomujeme, že nejdůležitějším parametrem nabíjení je nutná komunikace s ostatními systémy budovy, protože nabíjení nesmí omezovat hlavní provoz firmy. Garantujeme, že se v žádném případě po připojení libovolného počtu elektromobilů nepřekročí čtvrthodinové maximum odběrného místa. Máme za sebou zatím největší projekt, a to v budově banky MONETA Money Bank. V první fázi jsme úspěšně nainstalovali 36 wallboxů s tím, že konečný počet do konce příštího roku bude 160 nabíjecích míst. Zde požadovali například také možnost, aby si zaměstnanci za určitých podmínek mohli upřednostnit nabití svého firemního vozu.

Co ještě nabízíte v rámci firemního nabíjení?

Kromě již zmíněného řízení priorit nabíjení jednotlivých wallboxů nabízíme vzdálený monitoring stavu nabíjení s možností exportu dat a schopností rozúčtovat náklad na nabíjení, identifikaci uživatele pomocí zabudované čtečky karet nebo vlastní firemní branding wallboxů. Dokážeme také zkombinovat nabíjecí infrastrukturu například s fotovoltaickou elektrárnou nebo bateriovým úložištěm. Samozřejmostí je rovněž zajištění kompletní elektroinstalace.


Garáže MONETA Money Bank – každé parkovací místo má svou nabíječku

Když si koupíme elektromobil pro své osobní účely, můžeme se na vás také obrátit?

Nenabízíme pouze řešení pro firmy s větším počtem vozidel, prodáváme také samostatné wallboxy, u kterých opět dbáme na to, aby nabíjení neomezovalo chod domácnosti. Navíc má zákazník možnost nastavit automatické nabíjení v době levnějšího nízkého tarifu. To znamená, že přijede z práce domů, připojí elektromobil k nabíječce, odejde domů a až do rána se o nic nestará. Nabíječka se aktivuje sama při spuštění nízkého tarifu (nočního proudu) a ráno odjíždí zákazník s plně nabitým vozem. Spolupracujeme také s developery při řešení nabíjení v garážích bytových domů.

tel.: +420 724 646 872
e-mail: firemninabijeni@pre.cz
www.premobilita.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2019 na straně 39. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021