Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nekovový robot provádí operaci prostaty

13. 7. 2015 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Jedním ze svatých Grálů robotické chirurgie je schopnost provádět minimálně invazivní procedury za pomoci snímků v reálném čase z přístrojů magnetické rezonance (MRI).

Problémem zůstává, že prostor uvnitř přístroje je těsný pro pacienta, natož pak pro pacienta a robota. Tato zobrazovací technika navíc využívá velmi silné magnetické pole, takže umístění kovu do útrob přístroje není možné, což je při použití robotů problém.

Nekovový robot provádí operaci

Výzkumníci z Worcester Polytechnic Institute (WPI) vyvíjejí robotického chirurga, který dokáže tato omezení obejít. Jejich robot není vyroben z kovu, ale z plastových částí a keramických piezoelektrických motorů, díky kterým může uvnitř MRI přístroje pracovat bez omezení. Robot v současné době prochází fází testování na lidských pacientech, kteří podstupují biopsii prostaty v Bostonské Brigham and Women’s Hospital. Radiologové tak dokáží využít snímky získané v reálném čase a navádět robota a docílit tak nebývalé přesnosti.

Robot, vyvinutý institutem WPI, ve spolupráci s Brigham and Johns Hopkins University, rovněž disponuje nehlučným kontrolním systémem, který nezpůsobuje elektrické rušení.„Vytvořili jsme v podstatě zařízení, které se dokáže pohybovat v prostoru MRI, aniž by mělo vliv na kvalitu snímků,“ řekl Gregory Fischer, profesor mechanického inženýrství na WPI, jehož Automation and Interventional Medicine Robotics Lab výzkum zaštiťuje.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: WPI

-jk-