Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Největší výhody rozvodnicových skříní RZA a RZB od firmy OEZ

10. 11. 2019 | Petr Brezovský | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

Rozvodnicové skříně skupiny DistriTon z produktové řady Distri jsou určené pro osazení modulárními přístroji. Jejich předností je velký počet svorek pro připojení vodičů N a PE ve standardu, nadstandardní prostor pro vedení vodičů a variabilita montáže. Další výhodou jsou vysoké hodnoty ztrátového výkonu, které jsou skříně schopné rozptýlit.

Oceloplastové rozvodnicové skříně RZA jsou určené k zazdění anebo pro použití v dutých stěnách. Pro použití RZA v dutých stěnách lze nalézt v nabídce verzi RZA-…-H, která je vybavena úchyty a plastovou základnou zkoušenou žhavou smyčkou 850 °C. Dále je v nabídce datová skříň RZA-…-IT2 vycházející z třířadé standardní skříně, která obsahuje „U“ lištu a dva přístrojové panely pro prvky IT.


Obr. 1. Oceloplastové rozvodnicové skříně RZA: RZA-Z-1S14, RZA-Z-2S28,
RZA-Z-3S42, RZA-Z-4S56, RZA-Z-3S14-IT2

V nabídce standardních rozvodnicových skříní RZA lze nalézt čtyři velikosti od 14 do 56 modulů (obr. 1). Každou řadu je možné osadit až čtrnácti moduly. Skříně RZA nabízejí výjimečně velký prostor mezi svorkovými bloky a první řadou přístrojů pro připojení vodičů PE a N. V případě přívodu spodem lze základnu rozvodnicové skříně včetně svorkových bloků otočit. Tím se usnadní práce s vodiči PE a N, které nebude nutné protahovat skrze celou rozvodnici, protože uživatel bude mít tento výhodný prostor u svorkových bloků pod spodní řadou přístrojů.

Pod „U“ lištami je prostor 10 mm, což je, při celkové hloubce 95 mm, velmi dobrá hodnota.

Velký prostor je i mezi řadami přístrojů, konkrétně 135 mm. V tomto prostoru se elektrikářům budou pohodlně prodrátovávat přístroje a při použití přístrojových lišt zůstane dostatek prostoru pro přivedení vodiče do svorky (obr. 2).


Obr. 2. Skříň RZA

Ve skříni je již ve standardním provedení velký počet míst pro připojení vodičů PE a N. Další výhodu elektrikáři ocení při použití proudových chráničů. Svorkové bloky pro vodiče N za chránič (PD-RA-SB5N) lze připevnit do drážek nacházejících se na bocích plastové základny. Toto řešení šetří prostor na „U“ liště a pomůže udržet přehled mezi vodiči v rozvodnici. Ke skříním RZA je nabízeno i další příslušenství, jako jsou svorkové bloky pro rozšíření počtu míst pro vodiče PE a N, montážní sada ke spojení dvou rozvodnicových skříní vedle sebe a zámek dveří.

Dvě možnosti připojování přístrojů

a) osadit a propojit všechny přístroje mimo základnu a poté vložit rám s přístroji do základny.
b) osadit a propojit přístroje v jednotlivých řadách a postupně vkládat propojené řady přístrojů do základny, pak není nutné podvlékat vodiče pod několika lištami najednou (obr. 3).


Obr. 3. Dvě možnosti připojování přístrojů

Svorkové bloky PE a N lze umístit nahoře i dole (obr. 4), svorkový blok N pro chránič lze umístit až na deseti místech po stranách základny, do výbavy patří i odnímatelný čelní rám s dveřmi, hloubková korekce špatného zazdění je až 17 mm.


Obr. 4. Variabilita umístění svorkových bloků

Rozvodnicové skříně RZA jsou zařazeny v konfigurátoru DBO, ve kterém OEZ jako původní výrobce poskytuje výsledky zkoušek podle ČSN EN 61439-3 (DBO). Informace ke konfigurátoru DBO zájemci najdou na webových stránkách http://www.oez.cz/sluzby/rozvodnice-dbo

Kompletní nabídku rozvodnicových skříní RZA lze nalézt v katalogu Rozvodnicové a rozváděčové skříně Distri.

Webové stránky RZA 
http://www.oez.cz/produkty/rza-oceloplastove-rozvodnice-ip30

Odkaz na katalogové listy RZA 
http://www.oez.cz/uploads/oez/files/ks/rza_cz_sk.pdf


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2019 na straně 23. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021