Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Největší počítačový čip světa nepřestává udivovat svým výkonem

27. 11. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Největší počítačový čip na světě svou rychlostí a výkonem „předčí zákony fyziky“. Alespoň to tvrdí zástupci americké společnosti Cerebras Systems, kteří své prohlášení přednesli na letošní virtuální konferenci SC20.

Společnost Cerebras Systems navrhla ve spolupráci s National Energy Technology Laboratory Ministerstva energetiky Spojených států amerických „nejvýkonnější výpočetní systém umělé inteligence“. Výsledkem je Cerebras CS-1, seskupení velkého množství čipů na jednom 300 mm waferu, který je ponechán vcelku, i když ořezaný do podoby čtverce. Vzniká tak matice 381 276 vzájemně spolupracujících výpočetních jader.

Počítačový čip

Každé jádro či jednotka je vybavena vlastní pamětí s kapacitou 48 kB (celkem tedy 18 GB) a hardwarem určeným především pro umělou inteligenci. Ve srovnání se superpočítačem Joule s 86 400 jádry Intel Xeon, který k provádění výpočtů využívá National Energy Technology Laboratory, vykazuje CS-1 až 200násobně vyšší výkon při výpočtech modelů pro předpověď počasí, vývoj aerodynamických tvarů křídel a další podobné úkoly.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Unsplash

-jk-