Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nejtvrdší materiál pro 3D tiskárny objevili v Rusku

23. 4. 2015 | Skolkovo Institute of Science and Technology | www.skoltech.ru

V ruském výzkumném centru Skolkovo se podařilo vědcům vyvinout velice houževnatý a pevný materiál, který je možné použít v 3D tiskárně. Ředitel výzkumu Fjodor Antonov je přesvědčený, že se jedná o nejtvrdší materiál na světě, s tím, že je tým schopný vyrábět jej ve velkém množství.

V minulých dvaceti letech byla otázka vývoje velmi tvrdého a zároveň poddajného materiálu velkou výzvou pro výzkumná centra. Kompozity mají značný potenciál a najdou uplatnění od medicíny přes vesmírné lodě až po výrobu hraček. Vývoj těchto unikátních materiálů se tak stává stále důležitějším. V ruském centru Skolkovo nedaleko Moskvy vědci použili uhlíková vlákna a impregnovali je termoplastickou pryskyřicí.

 „Hlavním problémem této technologie je dosáhnout dobré kvality materiálu: nízké poréznosti, dokonalého spojení výchozích složek a správného uspořádání vláken. Nicméně se nám podařilo přijít s novým způsobem jak překrýt vlákna speciálním chemickým činidlem, které pak vytváří velmi pevné spojení.“ Vysvětluje profesor Zafer Gurdal.

 Výsledkem je podle vědců materiál dvakrát tvrdší než vyvinula americká společnost MarkForged, která deklaruje výrobu prvního uhlíkového vlákna pro 3D tiskárny. Nyní se tým ASPEM ze Skolkova připravuje na patentní řízení a průmyslovou výrobu nového materiálu. Připomeňme, že centrum Skolkovo vzniklo v roce 2010 z iniciativy prezidenta Dmitrije Medveděva a má ambici stát se ruským Silicon Valley.

Celá zpráva zde www.skoltech.ru

Image Credit: Skolkovo Institute of Science and Technology

 

(pp)