Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nejrychlejší měkký robot současnosti má předobraz v gepardovi

11. 5. 2020 | North Carolina State University | www.ncsu.edu

Inspirováni biomechanickými vlastnostmi geparda, výzkumníci vytvořili nový typ měkkého robota, který je schopen mnohem rychlejšího pohybu na pevném povrchu a pod vodou v porovnání s předchozí generací. Mimoto má rovněž schopnost uchopit a manipulovat s různými předměty.

Podnětem k vytvoření nového typu měkkého robota byl pohyb nejrychlejšího suchozemského zvířete, konkrétně jeho velmi ohebné páteře. Náš robot funguje na principu dvou stabilních stavů,“ uvedl Jie Yin, odborný asistent mechanického a leteckého inženýrství na North Carolina State University a hlavní autor studie. „Mezi oběma stavy můžeme rychle přepínat pumpováním vzduchu do kanálků umístěných podél robota. Při tomto procesu dochází k uvolňování značného množství energie, následkem čehož se nohy robota zvedají ze země a dochází k velmi rychlému pohybu.“

Dosud nejrychlejší měkcí roboti dosahovali rychlosti 0,8 délky těla na rovném tvrdém povrchu. Nová třída měkkých robotů zvládá rychlost 2,7 délky těla za sekundu – což je až třínásobný nárůst – při nízké frekvenci pohybu kolem 3Hz. Díky těmto hodnotám se roboti dokáží pohybovat také do prudkého svahu.

Celý článek na North Carolina State University

Image Credit: North Carolina State University

-jk-