Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nejrychlejší internet na světě se jmenuje Alien Super Channel a lze s ním dosáhnout až 1,4 Tb za vte

3. 2. 2014 | |

V Británii bylo spuštěno nejrychlejší internetové spojení využívající obyčejné komerční optické kabely. Spojení dosahuje rychlosti až 1,4 Tb za vteřinu. Tato rychlost uživatelům teoreticky umožní stáhnout 44 filmů ve vysokém rozlišení za pouhou jednu sekundu.

Stažení kompletní anglickojazyčné Wikipedie by stímto připojením trvalo pouhé 0,006 sekund.   Tým složený z výzkumníků z Francouzské telekomunikační společnosti Alcatel-Lucent a British Telecom vytvořil toto spojení natažením 410 km optického kabelu mezi BT Tower v Londýně a výzkumným campusem British Telecomu v Suffolku. Za použití nového protokolu Flexigrid se podařilo spojit několik přenosových kanálů do jednoho. Výsledný Alien Super Channel, jak ho nazvali, se skládá ze sedmi 200 Gb/s spojení a tím zvyšuje efektivitu připojení o 42,5 procent oproti předchozím pokusům.

Důležité je využití hardawaru, který je běžně k dispozici, což telekomunikačním společnostem umožní uspokojit neustále vzrůstající poptávku po rychlejším internetu, aniž by musely nahrazovat v současnosti používané optické kabely. I přes tento nový rekord je však stále více slyšet hlasy, že Británie za ostatními vyspělými zeměmi zaostává v mobilním připojení.

Poslední lednový týden v Soulu místní operátor SK Telecom Co. oznámil plány na spuštění nového 300 Mbps spojení do konce roku 2014. Britský operátor EE proti tomu nyní nabízí nejrychlejší mobilní internet na maximálně 60 Mbps pro jeho nejrychlejší 4G zařízení. Jihokorejská vláda také oznámila novou iniciativu na spuštění sítě další generace – tentokrát již 5G – do šesti let. Nový mobilní standard nabídne připojení až 1000 krát rychlejší než současné 4G služby a vláda má v plánu investovat až 1,5 miliardy dolarů 1,6 trilionu Wonů (1,5 miliardy dolarů). Jižní Korea by ráda při vývoji 5G sítě převzala iniciativu. O 5G se však pokoušejí také některé země v Evropě a Čína a USA.

Celý článek na belfasttelegraph.co.uk
Obrázek: Belfat Telegraph