Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nejlepší novodobé Prokopy Diviše čeká již po třetí finanční odměna

25. 10. 2018 | ČEZ, a. s. | www.cez.cz

Pro žáky elektro oborů vybraných partnerských středních škol Skupiny ČEZ je i letos určen Motivační program Prokopa Diviše. Již potřetí jej spolupořádají ČEZ Distribuce a Asociace energetických manažerů, přičemž jeho tradičním cílem je zatraktivnění studia pro budoucí „silnoproudaře“. Podle ředitelů škol finanční a případně i další ocenění je přitom pro mnohé studenty opravdu silnou motivací. Důkazem je například celoroční zlepšení prospěchu či úbytek postihů za přestupky proti školnímu řádu. Nejinak je tomu i v případě SPŠ a VOŠ v Kladně.


Motivační program Prokop Diviš má v prostorách SPŠ a VOŠ Kladno své stálé místo. Na snímku ukazuje příslušnou vývěsku zástupcům ČEZ Distribuce Martinu Huškovi a Martinu Ferdanovi a Pavlu Chejnovi z Asociace energetickým manažerů ředitel školy Miroslav Dundr.

Prokop Diviš je opravdu zajímavým motivačním programem. Vloni jsme si ho vyzkoušeli poprvé a mezi žáky vyvolal velkou soutěživost, což u mnohých vedlo ke zlepšení prospěchu. Celkově se zlepšila i takzvaná studijní bezúhonnost. Bezesporu i díky motivaci Prokopem Divišem se naši studenti velmi aktivně zapojili do mezinárodního projektu Enersol, který se zabývá praktickými aplikacemi v oboru elektrotechniky a elektroniky zaměřenými na úspory energie a využití obnovitelných zdrojů. V loňských regionálních i celostátním kole soutěže dosáhli vynikajících výsledků,“ konstatoval Miroslav Dundr, ředitel SPŠ a VOŠ Kladno.

První body do hodnocení ve školním roce 2018/19 si již ovšem letos připsali dva studenti školy, kteří se umístili na 1. a 3. místě v Distribuční maturitě Skupiny ČEZ, která se každoročně koná kromě Hradce Králové a Ostravy právě i v Kladně. „Samozřejmě oběma studentům se body za umístění započítají do celkového hodnocení. Když to shrnu, tak pro nás je motivační program jednoznačně obrovským přínosem. Hovořím o něm před rodiči také i během dnů otevřených dveří školy jako o možnosti, jak mohou jejich děti v rámci studia získat zajímavým způsobem finanční prostředky navíc,“ dodal Miroslav Dundr.


Hušek Martin Hušek z ČEZ Distribuce během zahájení Motivačního programu Prokopa Diviše seznamuje středoškoláky se základními pravidly a finanční motivací, která má být impulsem pro to, aby se dostali mezi tři nejlepší. SPŠ
a VOŠ Kladno se přitom do Motivačního programu Prokopa Diviše zapojila podruhé.

Motivační program Prokopa Diviše je vlastně o tom, že po celý školní rok sbírají budoucí elektrotechnici body podle toho, jak jim to jde ve škole i mimo ni, například v odborných soutěžích a dalších aktivitách nad rámec běžného studia. Hlavní motivací k dobrým studijním výsledkům je pochopitelně ocenění a peněžitá odměna (16 000, 11 000 a 7 000 Kč, dle umístění na 1. – 3. místě, a to v každém od druhého ročníku výše) od ČEZ Distribuce.

„Musí pochopitelně splnit určitá kritéria. K těm nejdůležitějším patří pochopitelně dobrý školní prospěch, aktivita ve výuce, účast v programech a projektech pořádaných Skupinou ČEZ i již výše zmiňovaná takzvaná studijní bezúhonnost. Tedy žádná snížená známka z chování či jiný postih za nekázeň a přestupky proti školnímu řádu,“podotýká regionální reprezentant ČEZ Distribuce Martin Hušek, který oficiálně uvedl na kladenské střední odborné škole Motivační program Prokopa Diviše v život.

Do pilotního projektu Motivačního programu Prokopa Diviše bylo ve školním roce 2016/2017 zapojeno 5 škol v různých regionech České republiky. Celkem se programu zúčastnilo více než 500 studentů a oceněno bylo 45 z nich. Ve druhém ročníku se již počet partnerských škol Skupiny ČEZ zdvojnásobil a stejně tak i počet zúčastněných studentů a oceněných.

„Snažíme se tím podporovat technické vzdělávání a vychovat si tak budoucí kvalifikované pracovníky již během jejich studia na středních školách. V době, kdy se potýkáme s generační obměnou prakticky u všech energetických a dalších technických profesí, mladou krev jednoznačně potřebujeme.Samozřejmě bude záležet jen na jejich zájmu, zda chtějí zakotvit ve Skupině ČEZ, kde sepod vedením zkušených kolegů stanou odborníky ve svém oboru,“ uzavírá Karel Kohout, ředitel úseku Provoz ČEZ Distribuce.


… fyzik a teolog Prokop Diviš (vlastním jménem Václav Divíšek, 1698 -1765) zasvětil svůj vědecký život především elektřině; známý je především jeho vynález bleskosvodu. Diviš rovněž studoval vliv elektřiny na rostliny a využití pro léčbu některých nemocí.

… další informace o Motivačním programu Prokopa Diviše, včetně seznamu všech zúčastněných partnerských škol Skupiny ČEZ naleznete na https://kdejinde.jobs.cz/clanky/prokop-divis/.

Tiskové materiály ČEZ