Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

NASA staví první integrovaný fotonický modem pro Mezinárodní vesmírnou stanici

1. 2. 2016 | NASA | www.nasa.gov

Tým vědců z NASA začne s konstrukcí nového typu komunikačního modemu a použije k tomu nejmodernější a potencionálně revoluční technologii, která by mohla změnit vše - od telekomunikace, medicíny a výroby až po národní obranu.

První fotonický modem svého druhu nasadí vesmírná agentura k testování na Mezinárodní vesmírné stanici v roce 2020. Zařízení o velikosti mobilního telefonu spojuje funkce jako lasery, přepínače a dráty na ploše jednoho mikročipu - podobně jako integrovaný obvod, který nalezneme v dnešním hardware.

Fotonový modem pro Mezinárodní vesmírnou stanici

LCRD, neboli pokus, při kterém budou přenesena data s použitím laseru, je příslibem nového způsobu, kterým bude NASA posílat a přijímat data, video a ostatní informace. Využije při tom lasery ke kódování přenášených dat v rámci 10 až 100 násobku hodnot, kterých se dosahuje u dnešních přístrojů a to při podstatně menší spotřebě energie a hmotnosti. Takový pokrok v technologii by mohl umožnit přenos videa a dalších dat ve vysokém rozlišení přímo z paluby raketoplánu a napříč solárním systémem. Výzkumníci by tak mohli detailně studovat podmínky na planetách.

Celý článek na NASA

Image Credit: NASA

-jk-