Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

NASA dokončila první testy Webbova vesmírného dalekohledu

2. 11. 2016 | NASA | www.nasa.gov

Tým inženýrů a techniků, kteří mají na starost konstrukci Vesmírného dalekohledu Jamese Webba, úspěšně dokončil první velmi důležité optické měření primárního zrcadla dalekohledu.

Pro vědce z NASA je provedení optického měření kompletního zrcadla teleskopu před spuštěním dalších mechanických testů zcela zásadní. Tyto testy mají za úkol simulovat nepříznivé prostředí s působením široké škály zvuků a vibrací, kterým bude teleskop vystaven v raketě, jež ho vynese do vesmíru.

Webbův vesmírný teleskop

Za účelem provedení samotných testů využili inženýři z NASA přístroj zvaný interferometr, který se používá k měření tvaru Webbova zrcadla. Vlny viditelného světla mají délku méně než tisícinu milimetru a optická soustava Webbova teleskopu vyžaduje ke správnému fungování mnohem citlivější nastavení, než je tato hodnota. Výzkumníci tak využívají vlnové délky světla k provádění velmi nepatrných měření.

Měřením světla odrážejícího se od optiky pomocí interferometru jsou vědci schopni změřit i velmi nepatrné odchylky tvaru či polohy.  Název interferometru je odvozen od metody nahrávání a měření vzorců vlnění, které jsou výsledkem kombinace nebo křížení několika paprsků světla a jejich délek.

Celý článek na NASA

Image Credit: NASA

-jk-