Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Na veletrhu AMPER 2019 uvidíte …

11. 3. 2019 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Prolétněte očima pozvání a stručné charakteristiky veletržních expozic 22 vystavovatelů, kteří se připojili k přehledovému článku, původně uvedenému v digitální a tištěné verzi časopisu ELEKTRO č. 3.



Společnost AKAM, s. r. o., specializující se na přímý dovoz, technickou podporu a servis spínaných zdrojů světoznámé značky MEAN WELL, je oficiálním partnerem výrobce pro Českou republiku s plnou tovární podporou z hlediska dodávek, krátkých lhůt, bohatých skladových zásob a zajištění záručního servisu výrobků.

Při návštěvě stánku AKAM, s. r. o., na veletrhu Amper 2019 budou k vidění napájecí zdroje pro průmysl, LED osvětlení, pro zdravotnictví, DC/DC měniče, zdroje k nabíjení nebo zálohování napájení v provedení pro samostatné umístění, zabudování nebo uchycení na lištu DIN. Budou představeny novinky: napájení KNX, zdroje na lištu DIN typů HDR, TDR, nabíječ RPB-1600, moduly IRM a MPM a další. Vystavovatele AKAM, s. r. o., naleznete v hale P, stánek 3.03

 

Zajímavé a hlavně uživatelsky přívětivé a jednoduché řešení řízení osvětlení DALISYS představuje na veletrhu Amper 2019 společnost B.E.G. Brück Electronic, tradiční dodavatel systémů řízení osvětlení. DALISYS je inovativní sběrnicový systém pro ovládání osvětlení založený na DALI, srovnatelný s flexibilitou funkčností s KNX, ale méně nákladný, jednodušší a spolehlivý v provozu. DALISYS je otevřený k ostatním systémům automatizace přes BACnet/IP. DALISYS se liší od ostatních systémů DALI, zejména v tzv. distribuované inteligenci. Zatímco ostatní systémy používají často jednoduché senzory, které potřebují další ovládače, multimaster senzory B.E.G. mohou ovládat DALI svítidla a ostatní aktuátory díky své vlastní inteligenci.


Více (nejen) o systému řízení DALISYS, ale i o dalších novinkách, se dozvíte v expozici společnosti B.E.G. v hale P stánek 5.22, na který si Vás srdečně dovolujeme pozvat.

 

Tento rok na stánku společnosti Blue Panther číslo 4.17 v hale P jsou pro Vás připravena interaktivní pracoviště, na kterých uvidíte přístroje přímo v akci! Pozornost bude věnována také měření na pohonech a představena bude novinka: analyzátory pohonů Fluke MDA-510 a Fluke MDA-550.

Naučíte se možnosti měření s Fluke MDA-510 a Fluke MDA-550 i možnosti odhalení problému na řízeném pohonu (měniči) a motoru za měničem postupně od napájení měniče, přes meziobvod, výstupní svorky měniče, vstup motoru až po ověření přítomnosti hřídelového napětí.

Přístroje řady Fluke MDA-500 přinášejí měření od základních až po pokročilá. S využitím vestavěného generátoru reportů lze snadno rychle generovat zprávu o měření, zachycující všechna problematická místa. Přijďte se podívat a vše si osobně vyzkoušet! 

 

 

Firma Conrad přichází na letošní výstavu Amper nejen s několika novinkami, ale i s osvědčenými topsellery. Nabídka bude zahrnovat produkty z oblasti měřicí techniky, automatizace, 3D tisku, síťových zdrojů a nářadí. Žhavou novinkou bude kombinace multimetru a termokamery s rozlišením senzoru 80 × 80 px, které je dostačující pro rychlé zjištění anomálií a problematických míst. V oblasti automatizace se přesvědčíme, že rychlé jednodeskové počítače Arduino a Raspberry Pi si našly cestu do PLC modulů značek Controllino a Kunbus a připojují se tak k osvědčenému Siemens Logo! 8. Z atraktivní oblasti 3D tisku se představí výrobce Flashforge s tiskárnou Dreamer Dual. Tiskárna se pyšní duálním extruderem, vyhřívanou deskou a velikostí tisku 230 × 150 × × 140 mm. Vrcholem nabídky bude multifunkční laboratorní přístroj Rigol MSO5074, který poskytuje až sedm nezávislých přístrojů v jednom: osciloskop, logický a spektrální analyzátor, generátor arbitrárních signálů, digitální voltmetr, frekvenční čítač a analyzátor protokolů. Navštivte firmu Conrad v hale V, stánek 1.24.

 


Společnost Eldon si vás dovoluje pozvat na seznámení s produkty a setkání s prodejci a specialisty na výstavě Amper. Společnost Eldon v České republice samostatně působí už více než devět měsíců a je připravena splnit většinu potřeb v oblasti skříní. Jedna z motivací pro vývoj ve společnosti Eldon je rychlá montáž. Jde o dobrou zprávu pro výrobce panelů a strojů, kteří díky tomu mohou např. zkrátit dobu montáže při konstrukci samostatně stojících skříní. Odhadujeme, že v porovnání s tradiční konstrukcí lze ušetřit dvanáct minut doby montáže u každé řadové skříně, která je použita v kombinaci s jinou skříní. To vyžaduje vysokou úroveň řádného těsnění včetně utahování, pojistných systémů a odolnosti skříní. Společnost Eldon zvažuje veškeré aspekty formy, účelu a funkce, aby bylo možné optimalizovat skříně a příslušenství a nabídnout nejlepší uživatelský zážitek, příjemný dojem a vzhled.

Přijďte do stánku společnosti Eldon v hale P, stánek 2.24, kde se setkáte s prodejním personálem a specialisty společnosti Eldon. Ti každému rádi předvedou, jak společnost Eldon dokáže zákazníkům zjednodušit život! 

 


Významný výrobce a dodavatel kondenzátorů akciová společnost ELECOND zaujímá pevnou pozici na ruském trhu s kondenzátory. Tyto výrobky využívají malí, střední i velcí výrobci elektronických a elektrotechnických zařízení, zejména podniky leteckého průmyslu, výrobci bytových a průmyslových zařízení, komunikačních zařízení, zdravotnické techniky, automobilní a železniční dopravy. V posledních letech společnost aktivně rozvíjí vývoj a výrobu superkondenzátorů, které kombinuji pozitivní vlastnosti akumulátorů a kondenzátorů. Tyto součástky mají obrovskou kapacitu (až 3 500 F a více), nemají žádné omezení počtu nabíjecích a vybíjecích cyklů, což přináší obrovské výhody v délce jejich technického života.

Společnost ELECOND má zájem o seriózní a dlouhodobou spolupráci s podniky v České republice a ve Slovenské republice.

Společnost ELECOND vystavuje na veletrhu Amper 2019 a zve všechny zájemce do svého stánku v hale P, stánek 2.18.




Na veletrhu Amper 2019 představí společnost EPLAN nové systémy eView a EPLAN Cogineer, které umožní spolupráci a sdílení dat prostřednictvím cloudových řešení. Díky novému technologickému přístupu zajistíme hlubší automatizaci inženýrských procesů a zpřístupnění projektových metadat napříč inženýrským procesem s ohledem na vysokou bezpečnost dat.

Dalším nosným tématem budou inženýrské procesy „pod lupou“, zaměřené hlavně na standardizaci, možnost konfigurace a vysokou efektivitu při navrhování a realizaci zakázky. Podrobně se podíváme na propojení EPLAN a TIA portálu, novinky platformy EPLAN verze 2.8, včetně praktických ukázek z oblasti projektování PLC, svorek a správy maker.

Navštivte nás v hale P, stánek 4.02.

 



Společnost ETI Elektroelement, významný výrobce ochranných elektrických zařízení pro domovní i průmyslové aplikace, letos na veletrhu Amper představí nový systém rozváděčových skříní HXS, spadajících do skupiny průmyslových rozvodnic SOLID GSX. Jde o dvoumetrové samostatně stojící průmyslové skříně s plně modulárním vnitřním systémem. Pomocí vnitřního modulárního systému si zákazník může přesně podle požadavků navolit konfiguraci skříně. Skříně HXS jsou taktéž ideální pro použití se sortimentem z kategorie ETI Busbar.

Vedle toho se můžete těšit i na další novinky v oblasti jisticích zařízení, pojistkových systémů i domovních rozvodnic.

Společnost ETI Elektroelement, s. r. o., a její zástupce můžete letos navštívit na veletrhu Amper v hale P, ve stánku 5.14. Všichni zájemci jsou vítáni.

 


Společnost GHV Trading, spol. s r. o., patří mezi úspěšné malé firmy na českém trhu, je známá i na území Slovenské republiky. Dovolujeme si tvrdit, že je dominantním hráčem v prodeji komponent pro rozváděče a v přenosných měřicích a testovacích přístrojů.

Na veletrh Amper přichází s desítkou novinek, mezi které patří pojistkové odpínače o konstrukční šířce pouhých 49,5 mm, plochá odporová topná tělesa tloušťky 8 mm – ideální pro malé rozváděčové skříně. Spatříte zde také ucelený systém pro napájení místností jak pro lékařské účely, tak i průmysl nebo BROOME10 napájecí zdroj na přípojnicovém systému a frma se pochlubí i vlastním designem rozváděče.

Přesvědčte se sami, že technici firmy GHV jsou obchodníky tělem a duší.

Přijďte se podívat na modrobílý stánek 4.16 v hale P a volnou plochu VP 05 brněnského výstaviště BVV.

 


Hakel slaví 25 let!

A s kým jiným si užít narozeninovou oslavu, než s kolegy, partnery a přáteli z oboru? Zveme všechny na návštěvu prezentace Hakel v hale P, stánek 4.25. Při šálku kávy či sklenici piva Vás u Hakelu rádi seznámíme s novinkami z oblasti přepěťových ochran a hlídačů izolačního stavu. Každý den můžete navíc vyhrát adrenalinovou jízdu vojenským speciálem Hummer H1! Na stánku Hakel bude k vidění systém hlídání izolace v nemocničním prostředí – ZIS system ISOLGUARD. Představí zde také úplně novou ucelenou řadu datových ochran proti přepětí s výměnnými moduly a novinky z řad svodičů přepětí proti atmosférickému a spínacímu přepětí. K vidění bude i nové počítadlo bleskových impulzů z dílny Hakel.

Přijďte s firmou HAKEL oslavit půlkulaté výročí! Tým HAKEL, spol. s r. o.


 

HDL Automation, s. r. o., je český dodavatel systémů automatizace budov. Svůj sortiment produktů HDLA rozšířila o bezdrátový systém regulace vytápění IQRC. Vhodnou individuální regulací vytápění jednotlivých místností v závislosti na časovém plánu a dalších podmínkách lze ušetřit desítky procent na topných nákladech. Bezdrátový systém je ideálním řešení pro již existující budovy s klasickými radiátory, neboť umožňuje snadnou, rychlou a cenově dostupnou instalaci bez nutnosti stavebních úprav. Systém dokáže ovládat více než 1000 koncových zařízení (bezdrátové termostatické hlavice, regulátory, teplotní čidla, spínací jednotky, elektrické radiátory apod.). Díky této výhodě nachází uplatnění při regulaci vytápění rozlehlých objektů, jako jsou administrativní budovy, nemocnice, hotely, školy, historické budovy a průmyslové haly.

Navštivte na veletrhu Amper 2019 společnost HDL Automation, s. r. o., v hale P, stánek 4.12.

 



Jednou z hlavních novinek na stánku společnosti ILLKO, s. r. o., na veletrhu Amper 2018 byl univerzální přístroj pro revize elektrických instalací Eurotest XD. Počátkem letošního roku proběhla významná inovace tohoto TOP přístroje.

Pro použití v energetice a v průmyslových provozech je určen adaptér Euro Z 400 V, který umožňuje provádět velmi přesná měření impedance smyčky v AC sítích o frekvencích od 16 do 420 Hz s napájecím napětím do 400 V. Adaptér Euro Z 800 V pracuje v AC sítích až do 800 V a navíc dokáže měřit i odpor smyčky v DC sítích.

Zajímavou novinkou je MultiServicerXD určený k typovým i kusovým zkouškám rozváděčů, výchozím i pravidelným revizím strojů a k revizím elektrických spotřebičů. Bližší informace o těchto a mnoha dalších přístrojích lze získat na stánku společnosti ILLKO Blansko v hale V stánek 2.29.

 


V sortimentu automatizace vystavuje firma KUČERA – Spínací technika, s. r. o. vedle ucelené řady časových relé všech funkcí a hlídacích relé elektrických i neelektrických veličin jako novinku firmy TELE-Haase relé s označením V4LM4S30 24 – 240 V AC/DC. Jde o multifunkční relé pro hlídání až čtyř úrovní hladiny v jedné nebo více nádržích s možností řízení střídání čerpadel, alarmu a kódováním výstupu s vysokou citlivostí měření, UNI napájením a zlepšenou mechanickou i elektrickou odolností. Těžištěm expozice bude ještě prezentace softstartérů řady CHRISTIAN pro řízený rozběh, brzdění a reverzaci motorů do 4 kW vyznačující se extrémně úzkým provedením 22,5 mm včetně překlenovacího stykače a s galvanickým oddělením sítě. V další části expozice určené elektroinstalacím jsou ke zhlédnutí protahovací pera a odvíjecí systémy vodičů a kabelů firmy CANFOR. Navštivte expozici společnosti KUČERA – Spínací technika, s. r. o., v hale P, stánek 5.08

 


Ten, kdo chce vyvíjet nejlepší stroje a zařízení, potřebuje nejen správné hardwarové komponenty a vhodný software. Potřebuje také nezbytné know-how pro vytváření perspektivních koncepcí, které obstojí i v budoucnosti, a paletu nástrojů, které jsou v souladu s výzvami digitální transformace. Pod heslem Intuitivní automatizace ukazuje společnost Lenze jako odborník na automatizaci strojů se 70letou zkušeností, jak dnes i zítra podpoří své partnery nástroji a odbornými poznatky.

Jak bude vypadat továrna zítřka? A jakým požadavkům musí stroje dostát? Máme na mysli stroje, které se vyrábějí již nyní. Právě to jsou stěžejní otázky, které firma Lenze staví při své letošní prezentaci na veletrhu Amper do popředí. Základem v sortimentu Lenze jsou otevřená rozhraní, používání jednotných datových modelů v rámci administration shell (digitální dvojče) a používání rozšířených standardů jako OPC UA, MQTT a OMAC/PackML. V podobě kombinace ze škálovatelného hardwaru, modulárního komplexního softwaru a příslušného zasíťování i možnosti vytvářet prostřednictvím dceřiných firem Lenze encoway a logicline individuální řešení pro zákazníky dodává výrobce vše pro obsáhlá řešení v oblastech Průmysl 4.0 a IIoT.

Hlavní stánek firmy Lenze najdete v hale V, stánek 6.10.  




Firma Micronix představí na veletrhu Amper 2019 zejména nové zastoupení firmy Siglent. Předností přístrojů tohoto výrobce je kromě cenové dostupnosti i technická pokročilost. Z přístrojů tohoto výrobce by měl zaujmout zejména spektrální a vektorový analyzátor SVA 1015X a čtyřkanálový osciloskop s dotykovou obrazovkou SDS 5104X. Oba firma představí v tzv. živém koutku, kde budou ke zhlédnutí i další přístroje v zapojeném stavu.

Čtenáře ELEKTRO budou asi více zajímat přístroje na testování nn rozvodů a podobné z oblasti silnoproudé elektrotechniky. Pomocí funkční makety tzv. domečku lze simulovat rozvod, a předvést tak např. sdružené přístroje pro revize. Týká se to i možnosti předvedení klešťových měřičů uzemnění.

V neposlední řadě budou v této čási stánku k porovnání různé typy infrakamer. Přístroje, které nelze v těchto prostorech předvádět v činnosti, jako jsou např. měřiče elektrické pevnost (6 kV), budou ke zhlédnutí ve vitrínové části s popisem parametrů. Zvláštní, ale poměrně široce zastoupenou skupinu budou tvořit přístroje na měření fyzikálních veličin (teplo, světlo, tlak, otáčky, pH apod.).

Vše bude ke zhlédnutí v hale V, stánek 3.22.



Společnost Panasonic Electric Works Europe patří k největším výrobcům elektromechanických i polovodičových relé. Kromě nových produktů představených v průběhu roku budou na veletrhu k vidění další zajímavosti jak z oblasti komponent, tak i z jednotlivých produktových skupin automatizační techniky.

Z komponent bude na Amperu představen celý sortiment elektromechanických i polovodičových relé, a především amorfní křemíkové solární články – Amorton. Z automatizační techniky bude možné se na stánku seznámit s novou řadou servomotorů Minas A6 s řízením přes EtherCat i RTEX. Budou zde novinky i v oblasti systémů laserového popisování – každá z technologií, FAYb a CO2 nachází specifické uplatnění v různých průmyslových aplikacích.

Společnost Panasonic najdete v hale F stánek 2.09.

 


Poskytovatel řešení hodnotového řetězce při výrobě řídicích a distribučních rozváděčů: takto se Rittal představí na veletrhu Amper v Brně ve dnech 19. až 22. března 2019. Hlavním bodem bude představení nového systému řadových skříní VX25 pod heslem System Perfection: první systém skříní, který byl plně vyvinut tak, aby splňoval nároky na zvýšení produktivity a byl vhodný pro Průmysl 4.0. Nikdy předtím nebyl vyvinut systém řadových skříní tak konzistentním a systematickým způsobem, aby byl zajištěn maximální výkon pro zákazníka.

Rittal společně s firmou Eplan přivítají návštěvníky veletrhu Amper ve stánku 4.02 v hale P.

 

 

Nová expozice společnosti SALTEK na letošním veletrhu Amper představí různé aplikace využití ochran před přepětím v mnoha oblastech technického života, skvělý tým i tradičně dobrý pivní mok známé značky a samozřejmě i různé novinky.

IP technologie na strukturované sítě Ethernet jsou jednou z nejdynamičtěji rozvíjející se technickou oblastí. SALTEK se na tuto oblast dlouhodobě zaměřuje a připravil mj. nový flexibilní systém ochrany před přepětím ethernetových linek do 19" rack stojanů SALTEK RACK, a to od Cat. 5e až do kategorie Cat. 6 A včetně verzí s PoE. Výhodou je vlastní stavba kompletního řešení zákazníkem podle potřeby, čímž dochází k úspoře místa v rack stojanech. Tento systém doplňují ochrany pro samostatné linky strukturovaných kabeláží např. DL-Cat.6 A. Navštivte společnost SALTEK v hale P, stánek 4.05.

 

 

Inovativní řešení automatizace
Stäubli patří mezi tradiční vystavovatele na veletrhu elektrotechniky a automatizace Amper a letos se bude účastnit již po čtrnácté. Jakého pokroku naše společnost během této doby dosáhla, se můžete přijít přesvědčit na stánek 3.14 v hale F, kde vás čeká přehlídka inovativních řešení.

Poprvé v České republice představí Stäubli Electrical Connectors technologii pro automatické nabíjení elektrických dopravních prostředků. Konektor QCC je určen pro častější dobíjení, které umožňuje využívat baterie s menší kapacitou, a podporuje tak rozvoj e-mobility nejen v centrech měst.

Náročné požadavky elektrotechnického průmyslu skvěle splňují inovativní roboty řady TX2. Na stánku Stäubli uvidíte aplikaci využívající dva roboty TX2-60 pro kompletaci, testování a kontrolu kvality USB disků včetně funkčního řešení bezpečnosti pro spolupráci s člověkem. Stäubli Team se těší na Vaši návštěvu!

 

 

Na veletrhu Amper 2019 si můžete prohlédnout unikátní kompaktní řídicí systém TGMmini obohacený o další aplikace jako řezací portálové CNC stoly se souvislým řízením s techologií plazmy nebo laseru, ale i pro jednoduché úlohy se servopohony se složitějším logickým řízením. Pro řízení pohonů se využívá výhod rychlosti průmyslové sběrnice EtherCat s taktem 250 μs. Řídicí systém umožní naprogramování grafiky, displej lze připojit přes HDMI konektor. Programovat uživatelské aplikace lze ve Visual Studiu, C# nebo C++. Uživatelské SoftPLC v jazyce C++ nebo C. Řídicí systém TGMmini vyhovuje všem požadavkům pro aplikace v Průmyslu 4.0.

Dále na stánku uvidíte bateriové moduly TGN s inteligentní nabíječkou. Na volné ploše mezi halami P a F je možné zhlédnout elektricky poháněné vozidlo Citigo.

Navštivte expozici společnosti TG Drives v hale V, stánek 5.04.

 


Společnost WAGO i v tomto roce na veletrhu Amper představí to nejnovější ze svého sortimentu produktů a řešení v oblastech propojení elektrických vodičů a automatizace. Nosným tématem letošního stánku bude páčková technika ovládání připojení vodičů do produktů značky WAGO. Pružinová technika, u níž otevírání i zajištění kontaktního místa probíhá bez jakýchkoliv nástrojů pouhou manipulací s ovládací páčkou, se pomalu stává symbolem produktů WAGO. K vidění tedy bude průřez sortimentem využívající tuto beznástrojovou ovládací techniku. Horkou novinkou je v této oblasti páčková řadová svorka TOPJOB®S, první svého druhu na světě. Vedle toho v neméně důležité oblasti automatizace bude představena aktualizovaná verze systémů Lighting Management (pro řízení osvětlení bez nutnosti programování), Energy Data Management (systém pro měření a zpracování energetických dat), nebo služba WAGO Cloud.

Navštivte společnost WAGO v hale P, stánek 4.01

 


Společnost Weidmüller přichází na český trh s novou kvalitou služeb pro výrobu elektrických rozváděčů: v rámci služby Klippon ® Service nabízí dodávku kompletní osazené svorkovnice na míru včetně sdružovací krabice. Celý proces už nemůže být lehčí: svorkovnice do maximální délky 120 cm si zákazník včetně značení nakonfiguruje v intuitivním prostředí Weidmüller konfigurátoru (WMC), odešle do centrální automatizované výroby Weidmüller a do sedmi pracovních dnů obdrží objednaný počet kompletně sestavených svorkovnic. Po doručení je stačí jen vybalit a namontovat do rozváděče! Automatickou skladbu svorkovnic Weidmüller představí živě na veletrhu Amper. Navštivte společnost Weidmüller v hale P, stánek 4.15.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2019 na straně 12. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021