Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Na německých silnicích jezdí téměř 16 000 elektromobilů

8. 8. 2013 | |

Centrum pro výzkum solární energie a vodíku v Baden-Württembersku (STW) a Německé výzkumné centrum umělé inteligence (DFKI), analyzovaly vývoj trhu selektrickými vozidly v Německu a srovnaly množství elektromobilů na německých silnicích se stavem ve zbytku Evropy – studie přinesla některé překvapivé výsledky.

Na německých silnicích jezdí více elektromobilů, než se doposud mělo za to. Většina ostatních výzkumů totiž většinou zohledňuje jen počty osobních automobilů na elektřinu. Výzkumníci ze STW a DFKI si však všimli také počtů provozovaných užitkových vozidel a motocyklů. Ukázalo se, že osobní elektrické automobily tvoří asi jen polovinu celkového počtu elektrických vozidel registrovaných v Německu.

Celkový počet vozidel elektřinu tak na začátku roku 2013 v Německu činil 15 850. Číslice zahrnuje nejen vozy na čistě elektrický pohon (cca 7 110), plug-in hybridy (asi 1 120) a motocykly (okolo 4 650), ale také nákladní vozidla a autobusy (okolo 2 960). Oproti předchozímu roku tak jejich počet vzrostl asi o 78 procent. "Výrazný nárůst odpovídá svou dynamikou nástupu jiných zatím mladých, ale výhledově velmi perspektivních technologií. Pokud tato dynamika zůstane zachována na podobné úrovni i v příštích letech, pak má snaha o příklon k čistým energiím v automobilismu velkou šanci na úspěch" řekl Benjamin Schott, jeden z autorů studie.

Podrobnosti o studiích naleznete ZDE nebo ZDE.

Foto: spolupracovník ZSW dobíjí elektroauto ze solární dobíječky