Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Na hoře či v dole − v extrémně náročných podmínkách jsme doma

26. 7. 2016 | LAPP KABEL s.r.o. | www.lappgroup.cz

Tentokrát před námi stála nelehká výzva navrhnout a zkonstruovat kabelovou smyčku kolesového rypadla mezi horní stavbou rýpadla a jeho podvozkem pro našeho významného zákazníka NOEN a.s. Pro tuto unikátní aplikaci jsme si vzali na pomoc specialisty z firmy Brevetti Stendalto, kteří pro nás na základě propozic zadavatele a námi navržených kabelů připravili 3D návrh modelu plastového řetězu a otočného vodicího kanálu z nerezové oceli. Zní to jednoduše, co říkáte? Věřte, že tomu tak rozhodně není.

LappKabelŽe se nejednalo o jednoduchý projekt, dokládá i fakt, že od prvního návrhu do konečné realizace uplynuly téměř 3 roky a dispoziční výkres našeho řešení měl 8 revizí. Kromě náročných klimatických podmínek uhelného naleziště na jihovýchodě Bulharska, kde teplota dosahuje až -25 °C a práci ztěžuje všudypřítomný prach, jsme se potýkali zejména s velmi omezeným prostorem na umístění a montáž smyčky. S tím nám výrazně pomohly kabely ÖLFLEX® ROBUST FD, jež se vyznačují vysokou spolehlivostí v těžkých podmínkách, a to až do teploty -40 °C při pohyblivém použití. Zároveň se tyto kabely vyznačují malými poloměry ohybu.

Právě díky aplikacím, jako je tento kolos, si posouváme naši laťku stále výše a stáváme se tak vyhledávanými partnery pro naše zákazníky napříč všemi průmyslovými obory. Nedílnou součástí spolupráce je projektový přístup, kdy nenabízíme pouze finální produkt, ale předkládáme zákazníkům komplexní řešení počínaje návrhem vhodného řetězu, kabeláže a předběžné kalkulace přes balení na míru až po dodávku na místo určení. Tam jsme připraveni zákazníky podpořit při finální montáži a podělit se s nimi o naše dlouholeté zkušenosti s podobnými aplikacemi.

LappKabel
Pro zajímavost uvádíme několik parametrů tohoto unikátního velkostroje, který nelze přehlédnout.

Kompaktní kolesové rýpadlo NOEN K400.1
Délka: 52 m
Šířka: 15 m
Výška: 15 m
Hmotnost: 595 t
Průměr kolesa: 8 m
Výkon převodovky pohonu kolesa: 265 kW
Jmenovitá rypná síla: 125 kN
Teoretický výkon: 1300 m3/hod
Předpokládaná životnost stroje: min. 25 let

Tiskové materiály LAPP KABEL

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021