Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Na americký trh se dostala první grafenová baterie svého druhu

28. 2. 2020 | Digital Trends | www.digitaltrends.com

Rychlejší nabíjení, delší výdrž a nižší provozní teploty. To jsou hlavní tři výhody lithium-iontové baterie obohacené o grafen. Již od roku 2004, kdy grafen objevili profesoři ruského původu Andre Geim a Konstantin Novoselov, celá vědecká komunita uctívá jeho neuvěřitelné vlastnosti – doteď jsme však neměli možnost koupit si jediný spotřebitelský produkt obsahující grafenem.

To se chystá změnit losangeleská technologická společnost Real Graphene, která pracuje na grafenové baterii. „Lidé neustále tvrdí, že grafen je budoucnost technologického pokroku a já jim na to odpovídám, že ta budoucnost je nyní,“ tvrdí CEO společnosti Samuel Gong. „Naši grafenovou baterii lze nabít podstatně rychleji, může se pochlubit více než dvojnásobnou životností a navíc se téměř nezahřívá.“

Grafenová baterie

Co konkrétního si pod tím máme představit? Nabíjení klasického chytrého telefonu trvá v průměru 90 minut. Nová grafenová baterie společnosti Real Graphene zvládne nabít baterii o kapacitě 3000 mAh za 20 minut pomocí 60 W nabíječky. Pak je tady životnost. Nabíjecí cyklus většiny baterií je 500 až 600 cyklů, ale grafenem obohacená baterie vydrží až 1500 cyklů při stejné kapacitě. A protože článek generuje mnohem méně tepla, je rovněž bezpečnější. Další obrovskou výhodou je možnost obohatit o grafen jakoukoliv baterii, protože vrstva s grafenem má tloušťku pouhých několik atomů.

Celý článek na Digital Trends

Image Credit: Shutterstock

-jk-