Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Na 35 rozvíjejících se trzích dojde v roce 2013 ke zdvojnásobení počtu zařízení pro Smart Grid, říká

6. 1. 2013 | |

Počet zařízení pro Smart Metering (chytré měření) na vybraných 35 rozvíjejících se trzích se v roce 2013 více než zdvojnásobí. Říká to nedávno vydaná studie americké Northeast Group Ilc. Co více, růst podobným tempem má pokračovat po celé nadcházející desetiletí - v zemích zahrnutých do studie tak celkový obrat v rozvoji AMI (Advanced Metering Infrastructure – infrastruktuře pro chytré měření) a Smart Meteringu dosáhne v roce 2022 56 miliard dolarů ročně.

Studie analyzuje potenciál rozvoje ve 35 zemích v regionech Střední a Východní Evropy, Střední Asie, Latinské Ameriky, Středního Východu, Severní Afriky, Jižní Afriky a Jihovýchodní Asie. Analýza předpokládá, že celkový počet chytrých elektroměrů v těchto zemích dosáhne v příštím desetiletí počtu 546 milionů, přičemž 27 procent z nich bude nainstalováno s tím, že mají okamžitě začít dodávat strukturovaná „smart“ data.

V roce 2012 bylo v těchto zemích nainstalováno celkem 1,3 milionu chytrých měřicích zařízení. Do tohoto počtu však nejsou zahrnuty obří trhy Číny a Indie. Zpráva označuje 14 zemí z pětatřicítky jako stojící na prahu masového rozšíření Smart Meteringu a souvisejících technologií. Jsou jimi Brazílie, Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Mexiko, Polsko, Katar, Rumunsko, Singapur, Slovensko, Slovinsko, a Spojené arabské emiráty.

Rozšíření elektroměrů nové generace v těchto zemích přinese řadu výhod zejména v podobě vyšší spolehlivosti, snížení počtu krádeží elektrické energie a dalších netechnických ztrát při jejích dodávkách. Také umožní k rozvodné síti připojit obnovitelné zdroje energie.

Tyto tzv. Emerging Market Countries nyní ve spolupráci se státy, kde již je infrastuktura zavedená (Západní Evropa, Severní Amerika), zavádějí standardy interoperability měřicích zařízení. Jejich vytvoření výrazně sníží rizikovost dalších investic do rozvoje infrastruktury a otevře cestu k přímému vstupu největších světových hráčů v oblasti, z nichž mnozí již nyní mají v těchto zemích své lokální partnery. Deset největších světových společností dodalo ve 35 zemích zahrnutých do studie v roce 2012 90 procent všech zařízení.

Autoři výzkumu si všímají, že některé země v poslední době v rozvoji AMI mírně polevily a ustoupily od svých původně velmi ambiciózních cílů. Trend by se měl opět obrátit s tím, jak budou ceny zařízení klesat a zdokonalí se způsoby jejich financování. Distributoři a vlády nyní těží z poznatků pilotních projektů, z nichž v následujících 5 letech vyplyne základ pro jasná pravidla budoucí regulace.

Nasazení zařízení pro Smart Metering bude prvním krokem pro vytvoření sítí příští generace. Většina ze 35 ve studii zmíněných zemí se stane důležitými trhy pro většinu komponent pro AMI, ať už to bude měřicí technika, komunikační platformy, informační technologie pro management měřidel a zákaznické informační systémy či návazné odborné služby. Po základním zavedení AMI technologií vznikne významný potenciál pro automatizaci distribuce, monitoring rozsáhlých oblastí a nasazení technologií domácího energetického managementu a zařízení pro dobíjení elektromobilů.


www.smart-grid.tmcnet.com

www.northeast-group.com

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021