Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MOSS - modulární robotická stavebnice

11. 11. 2013 | |

Na světě je první reálná aplikace modulárních robotů – konceptu robotů složených z menších stavebních dílů, které lze kombinovat do větších celků. Eric Schweikardt, ředitel firmy Modular Robotics z Boulderu v Coloradu, která systém nabízí, říká, že již dlouho sledoval návrhy modulárních robotů vzešlé z akademického prostředí, které vždy zůstaly jen v rovině úvah o tom, v jakých všech prostředích by mohly být nasazeny a jaké úkoly by mohly plnit, až se jednoho dne rozhodnul sám nějakou jejich skutečnou aplikaci realizovat. (Naposledy asi měsícem oznámilo vlastní modulární robotický systém MIT – zpravu jsme přinesli ZDE).

Prvním z takových pokusů od Modular Robotics byli v roce 2011 Cubelets - kostky doplněné procesory a senzory. Jejich sestavování bylo sice zábavné, ale možnosti následné aplikace z nich sestavených robotů stále velmi omezené. Nyní jako druhý pokus proto nyní přichází Moss, opět na platformě kostek, které lze kombinovat do různých konfigurací. Tvůrci z Modular Robotics věří, že Moss má již skutečný komerční potenciál a bude možné z něj vytvářet výkonné systémy se skutečnou možností nasazení.

Stavební bloky systému Moss mají jednoduchý design – přenos dat a energie mezi jednotlivými kostkami se odehrává prostřednictvím jediného spojení. Jedinečné je také využití neodymových magnetů v rozích kostek jako spoje. Montáž je tak možná bez jakéhokoliv nářadí a části robotů se mohou kdykoliv také zpátky rozpojit. Nejenže to znamená další rozměr jejich modularity, ale hlavně celkově menší zranitelnost jinak velmi křehkých zařízení, kterými roboti bezesporu jsou. Při nárazu se robot rozpojí, aniž by došlo k nějakému mechanickému poškození. Při běžné práci pak tato vlastnost znamená, že robot bude moci měnit svoji podobu v závislosti na prostředí, v němž zrovna pracuje, čímž se rozšíří množství rolí a úkolů, které bude moci plnit.

Moss je primárně stavebnicí na hraní, ale to neznamená, že modulární roboti musejí být jen pouhými hrčkami. Potenciál modulárních robotů uspět v řadě odvětví jako flexibilní alternativa k vysoce specializovaným jednoúčelovým robotickým zařízením je enormní. Roboty ze série Moss lze ovládat prostřednictvím rozhraní Bluetooth. Pokročilejší uživatelé mohou použít některou z API a dále si upravovat přednastavené módy autonomního chování jako je pohyb, vyhýbání se překážkám, nebo střílení (jedna z prvních sad se jmenuje Shogunův Tank) a nebo vytvářet API zcela nové, jako třeba schopnost spočítat zdi v prostředí, kde je robot vysazen a vytvořit na jejich základě vnitřní mapu. To ale již předpokládá alespoň základní znalost programovacího jazyka C. Schweikardt však doufá, že v budoucnu se jeho modulární roboti obejdou i bez něj, protože nevěří, že by se každý, kdo chce s roboty zacházet, musel učit programovat. Jak říká – zápasit s kódem, abychom mohli ovládat každou funkci nějakého mikroovladače je zdlouhavé a neodpovídá to tomu co lidé skutečně od robotů očekávají. A co podle Schweikardta očekávají? No přece to, že bude umět dělat úžasné věci. Proto v Modular Robots pracují na vývoji více intuitivního rozhraní pro programování který by umožňoval zadávání abstraktnějších pokynů. Namísto zadávání ultrapřesných parametrů a hodnot by tak měl stačit nějaký obecně specifikovaný pokyn (Pro Šogunův Tank by mohl povel znít například: „zastřel vše, co se hýbe“).

Moss je poměrně drahou hračkou. Velmi skromný základní balíček stojí 59 dolarů, zajímavější sady jako je zmiňovaný Šogunův tank lze pořídit od 299 dolarů výše. Stavebnice se prodávají výhradně přes Kickstarter - v únoru 2014 by tak měli dostat stavebnice ti, kdo projekt prostřednictvím této aplikace podpořili, ve druhé polovině roku 2014 pak budou uvolněny i do běžného prodeje. 

Podrobnosti například v článku ZDE
Stránka stavebnice MOSS na
kickstarter.com