Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Modřanský seminář Unie soudních znalců

28. 5. 2013 | |

14. května se konal v Modřanském biografu v pořadí již pátý odborný seminář pořádaný Unií soudních znalců (USZ) tentokrát s podtitulem Rozbor mimořádných událostí z pohledu soudních znalců.

Na programu byla aktuální témata, jako např. trestní odpovědnost inspektora státního technického dozoru, požáry a havárie transformátorů jako důsledek chyb a omylů, elektromagnetická kompatibilita stavebních zařízení, požáry iniciované technickou závadou pevné elektroinstalace či chyby a omyly při projektování a revizí elektrických instalací ve zdravotnictví.

Letos poprvé se účastníkům semináře představil v roli přednášejícího také zahraniční host –pan Vojtěch Kopecký, renomovaný soudní znalec a odborník pro elektromagnetickou kompatibilitu a systémy ochrany před bleskem řemeslné komory v Cáchách, Německo. Jeho perfektní čeština, mezinárodní zkušenosti a dokonalá znalost problematiky z praxe nejen v Německu, ale také u nás zanechaly na účastníky semináře hluboký dojem.

Velkému zájmu účastníků se těšila mj. také přednáška kpt. Ing. Petra Michuta z Technického ústavu požární ochrany Hasičského záchranného sboru České republiky. Pod jeho vedením pracuje tým specialistů složený jak z oborníků na požáry, tak na elektrotechniku. Tento tým hasičů – detektivů se ve svém pátrání zaměřuje zjišťování příčin vzniku požárů v souvislosti s elektřinou. Výsledkem jejich vyšetřování je pak potvrzení, nebo vyvrácení podezření na iniciaci požáru vlivem elektrické energie. Osobité a velmi živé vystoupení Ing. Michuta, doplněné výmluvnými obrázky jednak přímo z místa požáru, jednak z 3D animací, dokázalo přítomné „vtáhnout“ do děje tak, že sledovali tento případ jako detektivní příběh odvíjející se proti toku času s velkým napětím až do poslední chvíle, kdy přišlo odhalení „pachatele“ – tedy skutečné příčiny požáru.

Mediálním partnerem tohoto semináře byl časopis Elektro a lze říci, že tato akce byla jak po stránce organizační, tak obsahové velmi zdařilá.

Obr. 1. Květnový seminář USZ měl velmi dobrou úroveň (na pódiu Ing. Pavel Mužík, člen USZ)

Obr. 2. Kapitán HZS Ing. Petr Michut objasňuje příčiny vzniku požáru v pražském luxusním bytě

Obr. 3. Příjemným zpestřením semináře USZ bylo vystoupení pana Vojtěcha Kopeckého, soudního znalce z Německa (vlevo Ing. Jiří Kutáč, předseda USZ)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021