Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Model umělé inteligence zjišťuje přítomnost koronaviru pomocí kašle

30. 10. 2020 | MIT | www.mit.edu

Asymptomatičtí lidé infikovaní novou mutací koronaviru Covid-19, nevykazují žádné rozpoznatelné fyzické symptomy nemoci. Z tohoto důvodu existuje malá pravděpodobnost, že by se nechali dobrovolně testovat na přítomnost viru a mohou tedy infekci přenášet na ostatní.

Z aktuálního výzkumu vědeckého týmu MIT však vyplývá, že asymptomatičtí lidé přeci jenom mají jednu společnou charakteristiku, a tou je způsob, jakým kašlou. Rozdíl mezi kašlem zdravého člověka a člověka s onemocněním Covid-19 není rozpoznatelný lidským uchem, ale jak se ukázalo, umělá inteligence v tomto ohledu nad virem vyhrává.

Model umělé inteligence proti koronaviru

Nový model umělé inteligence, který odlišuje asymptomatické pacienty od těch zdravých, se spoléhá na kašel zaznamenaný pomocí záznamového zařízení. Pro testování lze tedy využít prakticky jakýkoliv chytrý telefon či notebook. K dosažení co možná nejvyšší účinnosti modelu výzkumníci zdokonalili rozpoznávací schopnost modelu pomocí desítek tisíc příkladů kašle. V průběhu následného testování model identifikoval nové vzorky pacientů s prokázaným onemocněním Covid-19 jako pozitivní s 98,5% účinností. Asymptomatické pacienty, kteří dle vlastních slov nepozorovali žádné příznaky, avšak pozdější testy byly pozitivní na přítomnost viru, identifikoval model umělé inteligence na 100 %.

Celý článek na MIT

Image Credit: Christine Daniloff

-jk-