Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Mistrovství světa ve fotbale vyhráli ruští roboti

23. 7. 2021 | Rosatom | www.rosatom.cz

Nešlo o ostře sledované zápasy pod taktovkou FIFA, ale fotbalové zápasy robotů v rámci RoboCupu 2021, který proběhl letos na začátku léta. Ruští roboti porazili ve finále své rychlejší, ale méně stabilní íránské soupeře 2:1.

Ruský robotický tým soutěžil v tzv. Humanoid League v kategorii KidSize, což znamená, že se utkaly tříčlenné týmy robotů vysokých 40 až 90 centimetrů. Z názvu plyne, že šlo o humanoidní roboty, kteří stavbou těla připomínají člověka. Musejí se tedy pohybovat na dvou nohách a orientovat se pomocí dvou kamer v horní části těla. Fotbalové zápasy robotů RoboCup probíhají už přes 20 let a jejich cílem je do roku 2050 postavit robotický tým, který by měl šanci zvítězit nad lidskými fotbalisty.

V letošním roce zápasy proběhly kvůli pandemii koronaviru nezvyklou formou. Organizátoři připravili simulaci, která prakticky přesně odpovídala reálnému chování robotů. Virtuální roboti měli stejné naprogramování, mechanické vlastnosti apod. jako jejich reálné předobrazy vyvinuté jednotlivými týmy. Pro zajištění maximální spravedlnosti a důvěryhodnosti výsledků měly týmy jen omezené množství informací: dostaly parametry hry a odeslaly své programy ovládající roboty. Virtuální hru viděly všechny týmy zároveň až po skončení simulovaného zápasu. Pak také dostaly všechny nezbytné soubory pro analýzu chování robotů, které mohly použít pro úpravy programů před dalším zápasem.

Značný úspěch zaznamenali ruští roboti už v semifinále, kdy porazili německý tým 7:2, a získali tak možnost poprat se o titul mistrů světa. Ve finále stáli proti íránským robotům, kteří měli na své straně některé výhody. Byli o něco větší, takže měli i větší sílu kopu než ruští roboti, a byli i rychlejší. Na druhou stranu častěji padali. Ruský tým se soustředil na týmovou hru, takže si roboti více nahrávali a vzájemně se chránili. Po několika dramatických okamžicích skončil zápas se skóre 2:1 pro ruský tým.

Fotbalový tým ruských robotů vytvořili vědci a studenti z Moskevského fyzikálně-technického institutu (MFTI), který patří mezi tzv. oporné vysoké školy ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Ty tvoří technické vysoké školy, se kterými Rosatom spolupracuje a ve kterých si vychovává nové pracovníky pro jaderný průmysl.

Tiskové materiály Rosatom