Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Mikroroboti inspirovaní prastarým uměním origami

31. 7. 2020 | University of Michigan | umich.edu

Výzkumníci z Michiganské univerzity úspěšně předvedli, že princip origami – prastarého japonského umění skládání rozličných motivů z papíru – může rozšířit schopnosti robotů a představuje tedy obrovský potenciál pro použití v mnoha oborech – od lékařského vybavení pro stavebnictví.

Nalezli jsme nový způsob návrhu, výroby a ovládání mikrorobotů,“ uvedl Evgueni Filipov, odborný asistent na Fakultě civilního a environmentálního inženýrství při Michiganské univerzitě. „Jako vůbec prvním na světě se nám podařilo začlenit pokročilý princip origami do jednoho integrovaného mikrorobotického systému.“ Noví mikroroboti se dokáží seskupit a vytvořit jednotný tvar, dokončit složitý úkol a následně se přetvořit na jiný tvar pro dokončení dalšího úkolu.

Origami mikroroboti

Většina dnešních mikrorobotů má pouze omezený pohyb, což omezuje jejich schopnost provádět užitečné úkoly. Pro zvýšení rozsahu pohybu musí být roboti schopní ohybu ve velkém úhlu. Tým inženýrů z Michiganské univerzity vytvořil mikroroboty, kteří to zvládnou v úhlu 90 stupňů a více. Ohýbání ve velkém úhlu umožňuje mikrorobotům utvářet komplexní tvary. Jedinečný přístup inženýrů umožňuje mikrorobotům dokončit rozsah pohybu až 80x za minutu, což bylo dosud nemožné.

Celý článek na University of Michigan

Image Credit: Robert Coelius / University of Michigan

-jk-