Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MICO – inteligentní distribuce proudu

30. 7. 2015 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

Zajímavé! Jistič nereagoval na rozbitý kabel! Tedy – situace zajímavá z teoretického hlediska, ale v praxi to může znamenat pěkný malér. Pojďme prozkoumat, co se tu děje. Porovnejme klasiku s elektronikou.

Na jedné straně máme spínaný napájecí zdroj 10 A, na druhé straně jistič s charakteristikou C. K oběma připojíme relativně krátký kabel. Je-li na konci kabelu zkrat, dojde k spolehlivému vybavení jističe, přesně jak očekáváme. Obdobně spolehlivě vybaví elektronické řešení využívající modul MICO od Murrelektronik. Ten navíc problém signalizuje blikající červenou LED. Ve skutečnosti ale jen zřídkakdy používáme takto krátké kabely. Zopakujme test s dlouhým kabelem, např. několik metrů, stočeným kvůli místu do cívky.

Je-li zkrat na konci tohoto dlouhého kabelu, klasický jistič nezareaguje tak, jak by každý elektrikář očekával. Projeví se tu větší odpor kabelu. Naproti tomu napájecí zdroj s modulem MICO se vypne – modul reaguje na zkrat i v případě dlouhého kabelu stočeného do cívky. Modul MICO, nesoucí značku Murrelektronik, je určen pro inteligentní distribuci proudu v aplikacích s napětím 24 V. MICO monitoruje odběr proudu v rozmezí 1 až 10 A nezávisle až u 8 kanálů. Nastane-li na některém z těchto kanálů zkrat nebo přetížení, MICO vypne pouze tento kanál. Ostatní kanály tím nejsou ovlivněny a stále pracují, takže případný výpadek není tolik rozsáhlý, jak by se stalo při totálním vypnutí klasickým jističem.

MICO od společnosti Murrelektronik je chytré zařízení šetřící prostor, čas a peníze.

 

Murrelektronik CZ spol. s r.o.

Murrelektronik CZ spol. s r.o.
Průmyslová 762
Stod
333 01
www.murrelektronik.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021