Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Mezinárodní tým výzkumníků vytvořil OLED displej s ultra vysokým rozlišením

23. 10. 2020 | Stanford University | www.stanford.edu

Výzkumníci ze Standfordské univerzity spojili své síly s korejskými kolegy a společně vytvořili novou architekturu pro OLED displeje, která by mohla v budoucnu umožnit výrobu televizorů, chytrých telefonů a zařízení pro virtuální či rozšířenou realitu s rozlišením až 10 000 bodů na palec (PPI). (Pro porovnání rozlišení nejmodernějších chytrých telefonů je cca 400 až 500 PPI.)

Displeje s vysokou hustotou pixelů by mohly poskytnout neuvěřitelně detailní a živý obraz, což je důležité zejména pro virtuální realitu, kde je vzdálenost mezi očima a displejem pouhých několik centimetrů. Nová architektura vychází z poznatků výzkumu Marka Brongersmana ze Standfordovy univerzity ve spolupráci se Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), který se původně zaměřil na vylepšení ultratenkých solárních panelů.

OLED displej

Využili jsme faktu, že v nanoměřítku obtéká světlo všechny objekty stejným způsobem jako voda,“ uvedl Mark Brongersma, profesor materiální vědy a inženýrství a jeden z hlavních autorů výzkumu zveřejněného v časopise Science. Kromě rekordní hustoty pixelů by se mohly nové „metafotonické“ OLED displeje pochlubit také vyšším jasem a lepším barevným podáním v porovnání s moderními OLED displeji a nižšími výrobními náklady.

Celý článek na Stanford University

Image Credit: SAIT

-jk-