Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Měřením k informacím o stavu zařízení

7. 12. 2017 | ENGIE Services, a. s. | www.engie.cz/diagnostika

Společnost ENGIE Services, a. s., provádí měření a diagnostiku kabelů a také diagnostiku na elektrických strojích, jako jsou např. transformátory nebo synchronní motory 6 kV.

Pro měření a zkoušky zvýšeným napětím 0,1 Hz, měření tg δ a také parciálních výbojů je využívána především měřicí technika firmy BAUR. Technika je špičkou ve své oblasti a je velmi užitečným pomocníkem při zjišťování stavu zařízení. Samotné měření obyčejně probíhá v technologické odstávce zařízení podle požadavku zákazníka, cílem je přizpůsobit se zákazníkovi v co největší míře.

Je trendem dnešní doby věnovat diagnostice zařízení zvýšenou péči, kdy je možné konstatovat stav měřeného zařízení a predikovat vývoj do budoucna. Péče o zařízení se odráží ve snížení nákladů při neočekávaných poruchách a nehodách zařízení a umožňuje mimo jiné zefektivnění provozu technologických celků, což ocení především ekonomové a majitelé.

Vzhledem k tomu, že se společností ENGIE často jednají i obchodní pracovníci a manažeři firem, kteří se v dané problematice detailně neorientují, rádi jim odborníci společnosti vysvětlí, jaké veličiny a proč měří. Toto se týká zvláště měření parciálních výbojů, které se praktikuje ve větším rozsahu až v posledních letech v přímé souvislosti s nástupem dostupné mobilní techniky.

Co jsou parciální výboje? Podle definice ČSN jde o elektrické výboje, které přemosťují jen částečně izolaci mezi elektrodami, jež jsou na různých potenciálech. Jejich hlavním znakem jsou destruktivní účinky na izolačním systému. A to je odpověď na otázku, proč se parciální výboje měří, vzhledem k tomu, že tyto účinky snižují spolehlivost a životnost zařízení.

Mezi zajímavé referenční zakázky patří diagnostika na synchronních motorech 6 kV, kterými společnost Innogy Gas Storage, s. r. o. (dříve RWE) pohání boxerkompresory pro vtlačování a těžbu zemního plynu ve svých podzemních zásobnících na jižní Moravě.

V jaderné elektrárně Temelín byla provedena komplexní diagnostika kabelů 6 kV ve směru NTKS – HVB2 po jejich výměně.

Na základě požadavku od zákazníka LE-CO, jednoho z nejvýznamnějších výrobců šunky a masných specialit na českém trhu, byla provedena diagnostika transformátorů TR 2 a TR 3 pro zjištění stavu vinutí a predikci vývoje, neboť transformátory v provozech s vysokou spotřebou chladu bývají často přetěžovány.

Cílem ENGIE je najít pro zákazníky optimální řešení na míru, ať už jde o měření nebo např. o termín realizace, kdy se přizpůsobí požadavkům zákazníka – ENGIE ví, že každá odstávka zasahuje negativně do chodu firmy.

Měření a vyhodnocení provádí pracovníci oddělení Revize a měření z divize Energetická infrastruktura, kteří jsou vybaveni technickými znalostmi a pravidelně školeni pro tuto sofistikovanou činnost a podávají svým zákazníkům informace nejen v podobě protokolů, ale při neformálních rozhovorech i formou srozumitelnou laikům, neboť ne každý se v této problematice orientuje.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2017 na straně 38. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021