Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Měkké kontaktní čočky pro monitorování očních problémů

10. 3. 2021 | Medical Xpress | www.medicalxpress.com

Lékaři budou možná mít k dispozici nový jednoduchý a neinvazivní nástroj pro diagnózu a monitorování zdravotního stavu pacientů v podobě kontaktních čoček, jejichž účinnost je momentálně zkoumána v rámci klinických studií.

Vývoj nové technologie probíhal pod dohledem vědeckého týmu z Purdue University ve spolupráci s výzkumníky z oborů biochemického, mechanického a chemického inženýrství a klinickými lékaři. Tým použil běžně dostupné kontaktní čočky, které doplnil o sadu funkcí a vytvořil tak nástroj pro snadné monitorování důležitých údajů poukazujících na poruchy zraku.

Měkké kontaktní čočky

„Naše technologie poslouží především k časné detekci nebo bezbolestné diagnóze mnoha problémů a onemocnění očí, včetně zeleného zákalu, uvedl odborný asistent biochemického a mechanického inženýrství Chi Hwan Lee z Purdue University. Vědeckému týmu se podařilo nalézt způsob integrace ultratenkých a pružných biosenzorů s tradičními kontaktními čočkami pomocí speciálního lepidla. Biosenzory připevněné na tenké průhledné kontaktní čočce zaznamenávají elektrofyziologickou aktivitu sítnice z povrchu rohovky bez nutnosti lokální anestézie.

Celý článek na Medical Xpress

Image Credit: Purdue University / Chi Hwan Lee

-jk-