Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

MEAN WELL představuje zdroje HBG vhodné pro velkoplošné osvětlení prostorů

13. 12. 2018 | Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

Přední světový výrobce napájecích zdrojů MEAN WELL představuje sérii zdrojů HBG/HBGC pro snadnou montáž k závěsným LED svítidlům.

Zdroje označené HBG mají kovové pouzdro patentovaného kruhového tvaru (obr. 1) a design vhodný pro rovnoměrné plošné osvětlení i pro závěsné typy svítidel ať už v interiéru, či v exteriéru. S výhodou je lze připevnit např. přímo na zadní stranu trychtýřových svítidel a zavěsit nad pracovní nebo funkční prostor. Svými výkony 60 až 300 W jsou předurčeny k napájení výkonných LED prvků s požadavkem na dlouhou životnost a velkou odolnost (krytí IP67).

Obr. 1. Zdroj HBG pro LED
Obr. 1. Zdroj HBG pro LED

Zdroje HBG jsou v nabídce buď v kombinaci napěťový + proudový zdroj (zdroj si přepne režim podle typu zátěže), nebo jako 300W typ HBGC pracující s konstantním výstupním výkonem (CP). V tomto módu pracuje zdroj vždy při maximálním využití výkonu, ať už se parametry zvolené zátěže liší úbytkem, nebo proudovými nároky. Koncepce zdroje HBG(C) tak zvyšuje účinnost konverze až na 94,5 %. Univerzální vstup až AC 305 V spolu s vnitřním regulátorem zajišťuje stabilní provoz s minimálními odchylkami výstupních parametrů při kolísání pracovních podmínek nebo vstupního napětí.

Výstupními parametry jednotlivých typů HBG zdrojů jsou podle zvoleného výkonu proudy 1 050 mA až 10 A (pro proudové zdroje CC), popř. výstupní napětí 24 až 60 V pro typy s režimem proudového i napěťového zdroje (CV + CC).

Typ HBGC dodává do zátěže konstantní výkon nastavitelný podle příkonu LED. Podle typu zdroje HBGC lze napájet proudově LED zátěže od 650 do 8 670 mA s pracovním úbytkem na LED od 29 do 232 V.

K ekonomičnosti provozu přispívá zabudovaný obvod pro korekci účiníku (PFC), důležitý při osvětlování větších ploch, kdy je třeba dodržet maximální povolený limit jalové složky spotřebičů v síti.

Změnit výstupní parametry zdrojů HBG(C), tedy nastavit proud LED svítidla, je možné buď vestavěným trimrem, nebo v případě budoucího řízení světelného toku pomocí ovládacích signálů 0 až 10 V, PWM, popř. jednoduchým pasivním nastavením proměnným rezistorem. Novinkou zdrojů řady HBG je možnost ovládat jas i chod pomocí DALI telegramů, a snadno je tak začlenit do komplexního systému IoT (internet věcí).


Obr. 2. Zdroj pro velkoplošné osvětlení

Zdroje HBG jsou vybaveny na výstupu ochranami proti zkratu, přetížení, na výstupu proti přepětí a rovněž proti přehřátí.

Robustní kovový plášť zdrojů HBG jim umožňuje pracovat kromě běžného prostředí také v prašném nebo vlhkém prostředí. Odolnost konstrukce proti přepětí uvádí výrobce MEAN WELL 6 kV (mezi svorkami L/N a FG) a 4 kV (mezi svorkami L/N). Konstrukce dovoluje zdrojům HBG provoz v podmínkách s teplotami –40 až +50 °C. Díky kvalitnímu provedení může výrobce MEAN WELL poskytovat na zdroje HBG pětiletou záruku.

Jedinečné provedení zdrojů série HBG kruhového tvaru doplňuje širokou nabídku výrobce MEAN WELL, která zahrnuje více než 9 000 různých modelů zdrojů určených pro LED techniku, automatizaci, telekomunikace, železnice i zdravotnictví.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2018 na straně 28. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021