Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Matka, která rozumí Internetu věcí

28. 10. 2014 | |

Společnost Sen.se na začátku tohoto roku představila zařízení, které dohlédne na vás i na dění ve vaší domácnosti - tvarem připomíná matrjošku, a tvůrci jej nazvali Mother, tedy matka. Stačí, abyste určili nad čím přesně má Matka bdít a svěřili jí své potřeby nebo preference a ona se již postará o to, aby věci běžely tak, jak si přejete.

Matka vám může pomoct snížit účty za topení, pohlídá vaše děti, dohlédne na to, zda správně berete léky, a pokud si ji nainstalujete v kanceláři, zavčas odhalí tenčící se zásoby kávy.

Jak to dokáže? Matka je hlavou rodiny malých víceúčelových senzorů, které lze upevnit na předměty denní potřeby. Senzory se bezdrátově připojí k matce, kterou lze naprogramovat tak, aby hlídala hodnoty, které senzory vysílají. Dá se tak říci, že Matka přinese internet věcí do vašeho každodenního života.

K jedné Matce se může naráz připojit až 24 senzorů. Senzory se automaticky připojují k nejbližší matce v dosahu, na druhou stranu dokáží zůstat až 10 dní bez připojení a mezitím sbírat data, která následně předají Matce, jakmile detekují, že jsou v jejím dosahu.

Matka informace ze senzorů vyhodnocuje a posílá uživatelům upomínky o tom, co je pro ně důležité, nebo když sama zaznamená, že se děje něco mimořádného. Lze si vybrat mezi textovými zprávami, e-maily, telefonáty, zvukovými a světelnými upozorněními a nebo streamem v reálném čase. Data se zobrazují na tzv. Senseboardu mobilní aplikace, což je jakýsi váš elektronický deník. Procházením a tříděním dat v uživatelsky přívětivém rozhraní lze určit a monitorovat různé trendy a s pomocí bdělého dohledu Matky pracovat na tom, aby se jejich parametry pohybovaly v kýženém rozmezí.

Více na sensemother.com
Obrázek: sen.se