Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Mateřská školka Za Branou v Pacově s Foxtrotem v útrobách

1. 12. 2019 | Ing. Jaromír Klaban | Teco, a. s. | www.tecomat.cz

Koncem listopadu 2018 otevřeli v Pacově zbrusu novou mateřskou školu. Na místě té původní technicky již nevyhovující vznikla novostavba za 80 mil. korun podle návrhu studia Vyšehrad Atelier. Pacovská firma Microcomp Plus zde nasadila Tecomat Foxtrot na integrované řízení kompletní infrastruktury školky a opět tak potvrdila nevšední flexibilitu tohoto programovatelného řídicího systému kolínské firmy Teco, a. s.


Obr. 1. Mateřskou školu Za Branou v Pacově navrhl Vyšehrad Atelier jako komplex několika pavilonů propojených jak mezi sebou, tak i s venkovními prostory. Komplexní řízení celého areálu s dálkovou správou realizovala Microcomp Plus na systému Tecomat Foxtrot.

Foxtrot je zde nasazen na řízení vytápění, kdy koordinuje tři tepelná čerpadla Stiebel Eltron a k nim dva plynové kotle jako bivalentní zálohu pro největší zimy. Příprava teplé vody je integrovaná do dvou akumulačních nádrží. Specialitou je zde řízené vyhřívání okapových vpustí. Bohatě dimenzované třídy jsou temperovány velkoplošným podlahovým vytápěním. V ostatních prostorách jsou zónově řízené radiátory. Řízené větrání pro zdravé vnitřní klima je samozřejmostí.


Obr. 2. Všechny technologie jsou přehledně sloučeny pod Tecomat Foxtrot a přehledně ovládány z jednotného systému přes tablet, mobilní telefon či obrazovku počítače.


Obr. 3. Správa přístupového systému s čipy RFID nebo správa časových programů automatického ovládání všech světel ve školce je také dostupná na dotykových obrazovkách přes interaktivní stránky Foxtrotu dostupné přes webový prohlížeč.


Obr. 4. Do prostorů, kde děti ve školce Za Branou tráví nejvíce času, se denní světlo dostává nejen okny, ale i několika světlíky. Rovnoměrné teplo na tak velké ploše zajišťuje jedině podlahové topení. Výměna vzduchu aerostaty ve stropě je dnes nejen nutností, ale v novostavbách snad už i samozřejmostí.


Obr. 5. I sociální zázemí je tu nasvětleno přes den světlíkem, vytápění je ovládáno zónově řízeným radiátorem.


Obr. 6. Velké vnitřní prostory pro hru dětí tady přirozeně navazují na ty venkovní.

Také správné světlo v interiéru je součástí zdravého vnitřního prostředí. Zde je propojeno jak venkovní tak vnitřní stínění, které zajišťují řízené žaluzie a dále řízené aktivní i pasivní osvětlení. Denní pasivní nasvětlení velkých herních prostor světlíky je aktivně modulováno řízenými látkovými roletami – plisé. Elektrické osvětlení LED vnitřní a venkovní v přilehlé zahradě zahrnuje celkem 600 svítidel, které má Foxtrot také pod kontrolou. Firma Microcomp Plus zde na Foxtrotu zrealizovala i přístupový systém se šesti dveřními komunikátory Helios/2N včetně čteček čipů RFID a propojila ho se zabezpečovací ústřednou Paradox.


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2019 na straně 44. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021