Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Materiál pro výrobu flexibilní elektroniky dokáže obnovit svou funkci po přestřižení

16. 8. 2016 | PennState | news.psu.edu

Vývoj flexibilní elektroniky naráží na nemalá úskalí, protože dnes existující materiály po poškození a opětovném obnovení neplní správně svou původní funkci. Nový elektronický materiál, který vytvořil mezinárodní tým výzkumníků, může tyto nedostatky odstranit. Dokáže se totiž zacelit a obnovit svou funkci i po několikanásobném poškození. Tento materiál tak může zlepšit životnost nositelné elektroniky.

Samoregenerační materiály jsou takové materiály, které odolávají mechanickému poškození, jako např. přestřižení, a dokáží se sami opravit s pomocí vnějších vlivů nebo zcela samy. Výzkumníci již v minulosti vytvořili samoregenerační materiály, které po poškození dokázaly obnovit jednu funkci, ale obnovení více funkcí je kritickou a nedílnou součástí efektivní výroby nositelné elektroniky.

Samoregenerační materiál

Materiál, který vytvořil tým výzkumníků, umí obnovit všechny vlastnosti potřebné k použití jako dielektrikum v nositelné elektronice - jsou to mechanická síla, průrazná pevnost k ochraně proti nárazům, elektrický odpor, tepelná vodivost a izolační vlastnosti.

Schopnosti samoregenerace materiálu je docíleno díky struktuře nanočástic nitridu boru, které se vzájemně spojují. Do jejich povrchu je integrována vodíková vazba. Když jsou dva kusy materiálu spojeny, oba slučovací elementy se navzájem elektrostaticky přitahují a po obnovení vodíkové vazby se oba kusy materiálu zregenerují.

Celá zpráva na PennState

Image Credit: PennState/Youtube

-jk-