Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Manažeři roku 2015

29. 4. 2015 | Českomoravská elektrotechnická asociace | http://electroindustry.cz/

Do letošního finále soutěže Manažer roku, které proběhlo 23. dubna na Žofíně, se probojovali hned 4 zástupci členských společností Českomoravské elektrotechnické asociace. Vítězem v kategorii „Výroba elektrických přístrojů a zařízení“ se stal pan Jiří Holoubek, který postoupil mezi TOP 10 manažerů. Absolutním vítězem se pak stal pan Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ a.s.


Finalistům byly položeny tři otázky:

1. Co považujete za svůj největší manažerský úspěch v roce 2014?

2. Jakým způsobem se snažíte zvýšit konkurenceschopnost vaší společnosti/instituce?

3. Jste spokojeni s úrovní znalostí a zkušeností absolventů vysokých škol pro potřeby vaší společnosti/instituce? V čem vidíte mezery či nedostatky?


Ing. Tomáš Ditrt
generální ředitel RCD Radiokomunikace spol. s r.o.

Krédo: Dělej jen to, co umíš a co děláš rád. Nevynechej jedinou příležitost zdokonalovat současné a neváhej, když máš příležitost učit se nové. To, co budeš umět, budeš dělat rád.

1. Otázku musím nejprve rozšířit na „v posledních letech“. V posledních letech se mi podařilo nalézt harmonii mezi osobním a profesním životem. Jen díky tomu jsem loni mohl pomoci celkovému oživení činnosti naší společnosti a podílet se na nárůstu zakázek, což se projevilo 118% nárůstem obratu s obdobnou prognózou pro roky 2015 a 2016.

2. Být v oblasti, kterou se zabýváme především, tedy v oblasti pokrytí netradičních prostor rádiovým signálem, na nejvyšší možné technologické úrovni. To platí nejen o našem přístrojovém vybavení, ale především o vysoké odbornosti našich inženýrů a vysoké profesionalitě našich pracovníků v terénu i na dílnách.

3. Naše společnost se nesetkává s tak často skloňovanou „nedostatečnou vybaveností absolventů vysokých škol praktickými zkušenostmi“. Je to dáno tím, že s budoucími absolventy pracujeme již po dobu jejich studia a teprve těm, kteří se osvědčí, nabízíme trvalé zaměstnání či spolupráci. 


Ing. Jiří Holoubek
předseda představenstva a výkonný ředitel ELCOM, a. s.

Krédo: Držme se toho, co umíme, dělejme to kvalitně a poctivě a buďme v tom nejlepší.

1. Je to spousta drobných počinů, ale za velký úspěch považuji rozběhnutí našeho pracoviště v Číně a jeho etablování na čínském trhu.

2. Využitím velkého výzkumného a inovačního potenciálu našich zaměstnanců (více než 65 % zaměstnanců má vysokoškolské vzdělání) a důrazem na neustálé zvyšování kvality produktů. Oboje musí směřovat ke speciálním zákaznickým technickým řešením, která konkurence neumí nabídnout.

3. V drtivé většině případů přijímáme absolventy VŠ, které známe ze spolupráce již během jejich studia. Při ní se snažíme směřovat jejich potenciál do oblastí, které jsou pro naši firmu využitelné. Mezery a nedostatky vidím v neustále se měnících koncepcích a strategiích ministerstva školství, kdy jsou pokusy o „inovativní“ formy výuky zvyšovány počty posluchačů na jednoho učitele a naprosto potírány konkrétní a praktické znalosti. 


Jiří Konečný
CEO / jednatel ELKO EP, s.r.o.

Krédo: I myš může bojovat se slonem.

1. Že se mi podařilo otočit myšlení vlastních prodejců „z distribuce do retailu“. Naše společnost totiž dvacet let dodává většinu výrobků do distribuční sítě velkoobchodů, kde je myšlení nákupčích poněkud jiné, než u koncového spotřebitele.

2. Vývojem nových přístrojů a inovací zaběhlých řešení s vyšší přidanou hodnotou – dle našeho motta „Vždy něco navíc“.

3. Nejsme spokojeni s malým počtem kvalitních absolventů s dostatečnou úrovní a zkušeností, protože právě s absolventy máme nejlepší zkušenosti. Nedostatky pramení spíše z nezájmu studentů, nežli by škola neposkytovala kvalitní výuku. 


Ing. Vladimír Kysela
ředitel divize Procesní Automatizace & ředitel pro strategický rozvoj ABB Česká republika ABB s.r.o.

Krédo: Nikdy se nevzdávej po prvním neúspěchu, život vždy nabídne druhou šanci a zítra začíná nový den.

1. Přeformátování Divize Procesní Automatizace ve směru k lepší obsluze trhu v České republice a na Slovensku.

2. ABB je globálním hráčem, konkurenceschopnost posilujeme zejména mezinárodní centralizací výrobních kapacit a know-how. ABB v České republice se daří být uprostřed tohoto dění.

3. Pokud už k nám nějaký absolvent nastoupí, tak by se dalo říci, že ano, zbývající části dotrénujeme. Problémem je extrémní nedostatek absolventů na trhu.


 

Tiskové materiály Českomoravské elektrotechnické asociace