Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

M2M Challenge ocení nové nápady - prihlaste ten svůj!

23. 10. 2013 | |

Zdravotní péče a bezpečnost jsou oblastmi, v nichž vzniká řada nových technologií, které napomáhají zkvalitnit život. Klíčová pro další vývoj v těchto oblastech je M2M (Machine-to-Machine) komunikace – výsledkem je vždy vyšší úroveň bezpečnosti a péče o pacienty. Možnosti nových řešení jsou zdánlivě nekonečné …
Organizace, které se zabývají zdravotní péčí, používají stále častěji M2M technologie například k identifikaci pacientů nebo klientů, kteří potřebují péči, k odesílání zpráv z vyšetření, k monitoringu tělesných funkcí a také pro rozhodování při vyšetřeních.

Tato zdravotní péče „na dálku“ mění způsob, jak jsou nemoci diagnostikovány i to, jak se o diagnostikované pečuje. Umožňuje lékařům, aby své pacienty sledovali doma, pacientům zase pečovat o své zdraví i mimo zdravotnická zařízení.

Přesná informace v reálném čase dovolí zavčas učinit potřebná rozhodnutí a opatření – například čip ve víčku lahve s předepsaným lékem propojený s pacientovým mobilem pacientovi vždy připomene, aby si vzal prášek. Tělocvična připojená k nemocnici, posílá údaje o tepové frekvence nebo intenzitě pacientova cvičení.

Oblast bezpečnosti byla jednou z prvních, které přijaly M2M komunikaci - využila k tomu v plné míře možnosti senzorů propojených komunikační sítí. Téměř každé zařízení na světě, které je k síti připojeno, totiž může plnit bezpečnostní funkci. M2M zařízení komunikují navzájem, a tak jsou schopna například automaticky a bez zásahu člověka spustit alarm. Vezměme takový hlásič kouře. Pokud nikdo v místnosti, kde začíná hořet není, nikdo také nemůže přivolat hasiče, i když se alarm rozezní. Pokud je však požární alarm vybaven bezdrátovým připojením, může sám hasiče přivolat a také mobilním telefonem informovat odpovědné osoby.

Toto však není jediná oblast, kde M2M může zlepšit bezpečnost – jednám z dalších možných způsobů je například Natalia Project. Natalia Project je prvním systémem pro ochránce lidských práv, kteří se ocitnou v nebezpečí. Ochránci, kteří nosí náramek mohou vyslat nouzový signál své centrále, ale také na sociální sítě, čímž umožní, aby se lidé po celém světě okamžitě dozvěděli o tom, co se děje, a snažili se tlačit na nedemokratické režimy.

Jiným bezpečnostním produktem využívajícím M2M technologie je ICEdot's Crash Sensor. Je zabudován v cyklistické helmě a spojen s ICEdot aplikací ve smartphonu uživatele. V případě, že má cyklista nehodu, dokáže upozornit kontakty uložené pro případ nebezpečí, kterým zároveň odešle GPS souřadnice.

ICEdot a i jiní budou předvádět své inovativní produkty na jednom z největších bezpečnostních veletrhů A+A v Düsseldorfu jako součást expozice Nositelných technologií Show Safety & Prevention. Dalším vystavovatelem bude Limmex – Švýcarská společnost, která loni vyhrála soutěž M2M Challenge. Společnost vyvinula stylové hodinky umožňující nositeli zavolat o pomoc pouhým zmáčknutím tlačítka. Díky zabudovanému reproduktoru a mikrofonu je možné také hovořit k vybranému kontaktu uloženému pro případ nebezpečí bez zvláštního nastavování.

Bezpečnostní služba nazvaná iDefigo zase využívá kamery na SIM kartu nezávislé na zdroji energie, které je možné umístit kdekoliv, což zákazníkům umožní řídit libovolně jejich dohled. Kromě kategorií Healthcare a security M2M challenge obsahuje kategorie pro inovace v mobilitě, výkonové a spotřebitelské elektronice a řadě dalších oblastí ..

Do 30 listopadu mohou vývojáři své nápady přihlašovat na m2m-challenge.com. M2M Challenge je přední soutěží v oboru Machine-to-Machine komunikace. Oceňována jsou novátorské, revoluční a jinak pozoruhodná řešení na poli M2M. Vývojáři ale i ostatní veřejnost jsou zváni, aby přihlásili své nápady a řešení v pěti kategoriích: mobilita, energie, bezpečnost, zdravotní péče a spotřební elektronika. Mezinárodní odborná porota ohodnotí všechny přihlášené nápady z hlediska jejich inovativního charakteru, obchodního potenciálu a využitelnosti.