Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LUCi je zářným příkladem snadno přenosného, dostupného a užitečného osvětlení

16. 9. 2013 | |

Jacques-Philippe Piverger chtěl vyrobit světlo, které by bylo cenově dostupné, snadno se dobíjelo a bylo dostatečně malé, aby jej bylo možné přenášet v kapse. Proto vytvořil LUCi – skládací, solárně napájenou svítilnu, která váží 128 gramů, má 13 cm v průměru a stojí jen 25 dolarů.

Piverger, původním povoláním bankéř, provozoval dvě neziskové organizace, které se zasazovaly o zlepšení vzdělávání, zdravotnictví a podmínek pro podnikání v zemích třetího světa – využití solárních zdrojů mu přišlo jako přirozené propojení jeho snah v těchto třech oblastech a jejich vyústění. Proto před rokem založil společnost MPowered a v lednu 2013 představil její první produkt – svítilnu LUCi.

Sluneční světlo nabije za 8 hodin liuthium iontovou baterii této svítilny pro 6 až 12 hodin svícení o toku 80 lumenů. Svítivost v poměru k nízké hmotnosti a skladnosti svítilny ji činí nesrovnatelnou s jakoukoliv jinou na trhu za podobnou cenu. LUCi se v USA prodává za 25 dolarů – zájem o ni mají zejména cestovatelé a jiní milovníci turistiky, cena pro třetí svět však byla stanovena mezi 10 a 16 dolary a pokaždé, když se jedna LUCi prodá v USA, je jiná je poslána zdarma někomu ve třetím světě.

Nyní má Piverger v plánu uvést LUCi na trhy ve Velké Británii, Evropě a Austrálii a následně vyvinout více produktů pod hlavičkou MPowered. Solárně napájená zařízení, která budou schopna dobíjet mobilní telefony a recyklovatelné materiály schopné skladovat energii, které by sloužily zejména lidem v rozvojových zemích ohroženým „energetickou chudobou“, jsou v plánu pro nejbližší období. 

www.mpowerd.com, www.wired.com