Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Li-Fi: Wi-Fi ze žárovky

2. 12. 2014 | |

Li-Fi zařízeníLED žárovky jsou dnes již obvyklým zdrojem osvětlení interiéru. Neobvykle by však mohly posloužit i k připojení mobilních zařízení k Internetu. Měl by to umožnit systém Li-Fi, založený na okem neviditelném mikroblikání LED zdroje, přenášejícím informace v binárním kódu. Výzkumníci jako Harald Haas, vedoucí mobilních komunikací na univerzitě v Edinburghu, v to pevně doufají.

Haas se svým týmem, složeným z několika britských technických univerzit, na říjnové konferenci IEEE o fotonice představil Li-Fi systém s obvyklou trojicí červených, zelených a modrých LED diod, použitých jako emitory i světločivné fotodiody. Je schopen současně odesílat a přijímat data rychlostí 110 Mb/s, při jednosměrném přenosu pak 155 Mb/s. Výzkumníci dále vytvořili LED diodu s propustností až 4 Gb/s při vysílacím výkonu pouhých 5 miliwattů. Společně s širokopásmovými lavinovými LED diodami pro příjem signálu a jednoduchou čočkou byli schopni posílat data na vzdálenost 10 m rychlostí až 1,1 Gb/s, kterou chtějí dále zvýšit na 15 Gb/s.
V drážďanském Fraunhoferově institutu, oddělení Fotonických systémů, zase vsadili, co se týče Li-Fi, na infračervené spektrum. Experimentální Li-Fi hotspot s infračervenými LED diodami, představený v listopadu, dosahuje přenosové rychlsoti 1 Gb/s a může najít uplatnění v průmyslových aplikacích, kde záleží na nízké latenci a vysoké přenosové rychlosti. Již nyní je jasné, že tam, kde to podmínky umožňují, může být Li-Fi v budoucnu rovnocennou alternativou k Wi-Fi a Ethernetu; jeho rozvoj lze očekávat například v nemocnicích a dalších místech, citlivých na elektromagnetické rušení.

Výzkumníci jsou navíc přesvědčeni, že datovou komunikaci v pásmu viditelného (v případě infračerveného světla neviditelného) světla čeká velká budoucnost – za 25 let mají být všechny žárovky, díky Li-Fi, chytré jako dnešní smartphony.

Více na spectrum.ieee.org
Image credit: Peter Tuffy/The University of Edinburgh