Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LG představilo vysoce ohebný OLED display

17. 7. 2014 | |

V roce 2012 to byl ohebný “e-ink” display. V roce 2013 přišel ohebný OLED display použitý v telefonu G Flex. A nyní se píše rok 2014 a LG představilo velký, 18palcový OLED display, který lze stočit do válce širokého jen 3 centimetry. LG navíc ohlásilo představení 18 palcového displaye s vysokou průhledností. Do roku 2017 počítá LG s tím, že bude schopno zkombinovat oba tyto displaye do 60 palcového UHD displaye (s rozlišením 4K), který bude jak průhledný tak ohebný. Sen o ohebném, skladatelném displayi na způsob “e-papíru” je tak pravděpodobně zase o něco blíže skutečnosti.

Představený ohebný 18 palcový OLED má zatím poměrně nízké rozlišení (asi 1280x810). LG neprozradilo mnoho o použitých technologiích, ale hlavní novinkou se zdá být v použití polyimidů v podkladu displaye. Polyimid je ohebný pevný plast, který se již nyní poměrně běžně využívá v elektronickém průmyslu – například v materiálu který u notebooků spojuje monitor se základní deskou, kde je vystavován velkému namáhání během neustálého otevírání a zavírání. LG říká, že dosáhlo maximálního radiu ohebnosti protože polyimid dovolil daleko větší ohnutí než konvenční podklad z běžného plastu.

I když jsou oba představené displaye velkým krokem vpřed, LG má ještě ambicióznější plány pro budoucnost: do roku 2017 by rádo vytvořilo 60 palcový OLED display, který bude jak ohebný tak průhledný (a zároveň více ohebný i průhledný než oba představené prototypy) a měl by mít mít rozlišení UHD (4K, tedy 3840x2160). Podle vedoucího vývoje v LG Display, tytodva nové produkty dovolí LG stát se leaderem trhu s displayi budoucnosti.

Původní článek na ExtremeTech
Původní
tisková zpráva LG
Web LG Display