Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 12/2019 vyšlo tiskem 4. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 4. 1. 2020. 

Téma: Měřicí přístroje, metody měření a dálkové měření

Hlavní článek
Inovativní postupy při diagnostice částečných výbojů při AC a DC napětí

Číslo 6/2019 vyšlo tiskem 9. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 9. 1. 2020.

Činnost odborných organizací
Svetelnotechnická konferencia Vyšehradských krajín LUMEN V4 2020 – 1. oznámenie
23. mezinárodní konference SVĚTLO – LIGHT 2019
56. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení v Plzni
Co je nového v CIE

Osvětlení interiérů
Halla osvětlila nové kanceláře Booking.com v centru Prahy

Aktuality

Veletrh Light+Building slaví dvacáté narozeniny Přijeďte se podívat do Frankfurtu nad Mohanem. V areálu frankfurtského výstaviště se bude…

Cenu ABB za výzkum získal projekt bezbateriového senzoru Grant ve výši 300 000 amerických dolarů získal Ambuj Varshney, který jej využije na…

Rating ČEPS na úrovni Aa3 se stabilním výhledem Ratingová agentura Moody´s aktualizovala ohodnocení akciové společnosti ČEPS na úroveň…

Finále celorepublikové soutěže Energetická olympiáda proběhne na FEL ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá v pátek 15. listopadu od 8.30 hodin Den…

Více aktualit

Levnější a rychlejší test na přítomnost bakterie E. coli v pitné vodě

06.09.2017 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci z kanadské University of Waterloo objevili rychlejší a dostupnější způsob testování pitné vody na obsah potenciálně smrtelné bakterie E. coli.

Na rozdíl od současných testů, které stojí 70 dolarů a na jejichž výsledky se čeká mnohdy až tři dny, využívá varianta kanadských výzkumníků proužky papíru, ne nepodobné lakmusovým papírkům, které zajistí výsledek do tří hodin a stojí 50 centů.

Náš přístup má potenciál stát se rutinním a cenově dostupným způsobem testování vody pro miliardy lidí z rozvojového světa,” řekl Sushanta Mitra, výkonný ředitel nanotechnologického ústavu University of Waterloo. „Je to zásadní objev.”

E. coli test

Spodní část papírku, který vyvinul Mitra se svými kolegy, je napuštěn cukrem, který se po styku s vodou postupně rozpouští. Cukr vytváří stopu přitahující bakterie E. coli, jenž se poté zachytí na porézním papírku. Takto namočený papírek pohlcuje vodu s obsahem bakterií a pomalu je přenáší na pásek obsahující směs chemikálií. E. coli s těmito chemikáliemi reaguje a papírek mění barvu na růžovou - známka pozitivního testu.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

-jk-