Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 4/2019 vyšlo tiskem
17. 4. 2019. V elektronické verzi na webu 13. 5. 2019. 

Téma: Elektroinstalace; Inteligentní budovy; IoT; HVAC; Zabezpečovací technika

Hlavní článek
Smart Cities (9. část)

Číslo 2/2019 vyšlo tiskem 15. 3. 2019. V elektronické verzi na webu ihned.

Architekturní a scénické osvětlení
Architekturní osvětlení hradu Bečov nad Teplou
Světelný design v kostce (41)
Analýza světelného obrazu trochu více teoreticky

Denní světlo
Největší chyby v návrhu denního osvětlení budov

Aktuality

E.ON postavil novou rozvodnu v Boršicích za 100 milionů korun Společnost E.ON Distribuce dnes slavnostně otevřela novou rozvodnu v Boršicích u Blatnice…

Společnost Danfoss spustila nové webové stránky Společnost Danfoss spustila nové webové stránky, které jsou digitální, rychlé a snadné.

Veletrh FOR ARCH 2019 poradí jaké dotace lze čerpat Jubilejní 30. ročník veletrhu FOR ARCH přinese kromě novinek a trendů z oblasti…

Plovoucí jaderná elektrárna bude spuštěna v listopadu 2019 Zkušební provoz plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov bude na Čukotce zahájen v…

Více aktualit

Levnější a rychlejší test na přítomnost bakterie E. coli v pitné vodě

06.09.2017 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci z kanadské University of Waterloo objevili rychlejší a dostupnější způsob testování pitné vody na obsah potenciálně smrtelné bakterie E. coli.

Na rozdíl od současných testů, které stojí 70 dolarů a na jejichž výsledky se čeká mnohdy až tři dny, využívá varianta kanadských výzkumníků proužky papíru, ne nepodobné lakmusovým papírkům, které zajistí výsledek do tří hodin a stojí 50 centů.

Náš přístup má potenciál stát se rutinním a cenově dostupným způsobem testování vody pro miliardy lidí z rozvojového světa,” řekl Sushanta Mitra, výkonný ředitel nanotechnologického ústavu University of Waterloo. „Je to zásadní objev.”

E. coli test

Spodní část papírku, který vyvinul Mitra se svými kolegy, je napuštěn cukrem, který se po styku s vodou postupně rozpouští. Cukr vytváří stopu přitahující bakterie E. coli, jenž se poté zachytí na porézním papírku. Takto namočený papírek pohlcuje vodu s obsahem bakterií a pomalu je přenáší na pásek obsahující směs chemikálií. E. coli s těmito chemikáliemi reaguje a papírek mění barvu na růžovou - známka pozitivního testu.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

-jk-