Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 2/2019 vyšlo tiskem 13. 2. 2019. V elektronické verzi na webu 11. 3. 2019. 

Téma: Elektrické přístroje – spínací, jisticí, ochranné, signalizační a speciální

Hlavní článek
Perspektivní topologie výkonových měničů
Smart Cities (7. část)

Číslo 1/2019 vyšlo tiskem 4. 2. 2019. V elektronické verzi na webu 5. 3. 2019.

Veletrhy a výstavy
Pozvánka na výstavu SVĚTLO V ARCHITEKTUŘE
Prolight + Sound 2019: pojďte s dobou
Světlo na veletrhu For Arch 2018

Veřejné osvětlení
Světla měst a obcí 2018 – setkání u kulatého stolu

Aktuality

50. konferencia elektrotechnikov Slovenska SEZ-KES Vás pozýva na jubilejnú 50. konferenciu elektrotechnikov Slovenska, ktorá sa…

Do přípravy Národní strategie umělé inteligence se zapojí široká veřejnost Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo konzultaci s odbornou veřejností, firmami i…

Ještě větší FOR PASIV a FOR WOOD 2019 Sedmý veletrh nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV, který proběhne v…

Novým děkanem FEL ČVUT v Praze byl zvolen prof. Petr Páta V pátek 25. ledna se na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze konalo 30. řádné zasedání…

Více aktualit

Levnější a rychlejší test na přítomnost bakterie E. coli v pitné vodě

06.09.2017 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci z kanadské University of Waterloo objevili rychlejší a dostupnější způsob testování pitné vody na obsah potenciálně smrtelné bakterie E. coli.

Na rozdíl od současných testů, které stojí 70 dolarů a na jejichž výsledky se čeká mnohdy až tři dny, využívá varianta kanadských výzkumníků proužky papíru, ne nepodobné lakmusovým papírkům, které zajistí výsledek do tří hodin a stojí 50 centů.

Náš přístup má potenciál stát se rutinním a cenově dostupným způsobem testování vody pro miliardy lidí z rozvojového světa,” řekl Sushanta Mitra, výkonný ředitel nanotechnologického ústavu University of Waterloo. „Je to zásadní objev.”

E. coli test

Spodní část papírku, který vyvinul Mitra se svými kolegy, je napuštěn cukrem, který se po styku s vodou postupně rozpouští. Cukr vytváří stopu přitahující bakterie E. coli, jenž se poté zachytí na porézním papírku. Takto namočený papírek pohlcuje vodu s obsahem bakterií a pomalu je přenáší na pásek obsahující směs chemikálií. E. coli s těmito chemikáliemi reaguje a papírek mění barvu na růžovou - známka pozitivního testu.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

-jk-