Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Letošní MSV v Brně příjemně překvapil

21. 9. 2015 | Elektro | www.odbornecasopisy.cz/elektro/

V několika posledních letech se z pohledu běžného návštěvníka zdálo, že strojírenský veletrh v Brně chřadne. Méně firem, méně návštěvníků, méně tradičních veletržních lákadel. Téměř šest let svírala (nejen) Evropu ekonomická recese, která však byla spíše důsledkem psychologického tlaku a panických obav evropských makroekonomů z budoucna. Tyto makroekonomické křeče, které vyvolal pád přežhavené reálně nepodložené ekonomiky USA, ochromily i celou Evropu. A tak se i přes veškerou snahu pořadatele brněnského MSV oprášit zašlou slávu tohoto kdysi tak monumentálního veletrhu toužebně očekávaný výsledek nedostavil.

O to více však překvapil ten letošní, v pořadí již 57. mezinárodní strojírenský veletrh, který se konal od 14. do 18 září 2015.

Brněnské výstaviště se v této době proměnilo v hemžící se lidské mraveniště, všude bylo živo, na spojovacích cestách mezi pavilony se pomalu nedalo projít. Lidé diskutovali venku i u stánků, obchodníci obchodovali, technici se chlubili a manažeři se radovali z budoucích zisků. Po světové ekonomické krizi jakoby se v Brně slehla zem.

Brněnskému mezinárodnímu strojírenskému veletrhu je téměř 60 let, jeho první ročník se konal v roce 1959. Patří k nejvýznamnějším průmyslovým veletrhům ve střední Evropě. Zastoupeny jsou zde všechny klíčové oblasti strojírenského a elektrotechnického průmyslu. Hlavním tématem MSV je průmyslová automatizace, prezentace měřící, řídicí, automatizační a regulační techniky zahrnující všechny obory veletrhu. V průměru se MSV účastní na 1 500 vystavovatelů a 80 000 návštěvníků, z toho bývá ze zahraničí ca 35 % vystavovatelů a 10 % návštěvníků. Součástí veletrhu je také pestrý doprovodný program odborných konferencí, seminářů a workshopů na aktuální technická, obchodní a ekonomická témata. MSV se těší také velké pozornosti médií, o čemž svědčí mj. akreditace zhruba 400 novinářů.

Význam brněnského strojírenského veletrhu daleko překračuje hranice regionu, a dokonce i republiky. Je to český klenot, který dělá radost nám Čechům a budí obdiv i přitahuje pozornost okolních evropských zemí. Ten letošní MSV opravdu příjemně překvapil. Svým úspěchem vyslal jasný signál všem manažerům s rozhodovacími pravomocemi i makroekonomickým skeptikům, že ekonomická recese skončila a že je dobré zařadit vyšší ekonomickou rychlost – že je čas na expanzi a boom.

Budeme se tedy těšit, co přinese ten příští 58. ročník MSV, který se koná v Brně od 3. do 7. října 2016.

Text, foto a video Kl