Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Lednový seminář ČENES

21. 1. 2017 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Česká energetická společnost (ČENES) a firma AZ Elektrostav pořádaly 19. ledna v Praze na Novotného lávce odborný seminář na téma navrhování, projektování a revize blokových transformoven vn/nn, e-housů a siestorage. Cílem semináře bylo především seznámit odborníky z elektroenergetiky, průmyslu a dalších oblastí elektrotechniky s vlastnostmi blokových transformoven, s jejich výhodami, zkoušením a provozem.

Seminář zahájili zástupci pořadatele – nejprve účastníky přivítal Václav Schamberger (ČENES) a úvodní slovo držel Roman Kloubec (AZ Elektrostav).


Obr. 1. Zájem o seminář byl mimořádný 

Blok odborných přednášek zahájil Martin Panáč (Siemens), který představil úspěšně realizovaný projekt společnosti Siemens s názvem Siestorage. Toto řešení umožňuje skladování elektrické energie v bateriovém úložišti při momentálním převisu nabídky v síti především z obnovitelných zdrojů energie – z větrných a slunečních elektráren. Při převisu poptávky pak Siestorage dodává uskladněnou elektřinu do sítě. Jde o projekt, který s předstihem reaguje na potřeby zelené energetiky založené především na decentralizovaných obnovitelných zdrojích energie pracujících do chytré sítě s obousměrným tokem výkonu.


Obr. 2. Martin Panáč (Siemens) představil projekt Siestorage

O rozváděčích vn pro sekundární distribuci zasvěceně pohovořil Radek Jašek (Siemens), který během své přednášky mj. také odpovídal na četné dotazy účastníků. O problematice navrhování, projektování, zkoušení a revizí blokových transformoven vn/nn, včetně jejich technologického vybavení v kontextu s aktuální legislativou informoval Roman Kloubec (AZ Elektrostav). Co se skrývá za pojmem e-house a jak se e-housy navrhují a projektují, to ve své přednášce vysvětlil účastníkům semináře Milan Kloubec (Eltraf).

Bravurní tečku za velmi zdařilou vzdělávací akcí, která byla zařazena do projektu celoživotního vzdělávání ČKAIT, udělal za odborné garanty Jaroslav Bárta (obr. 3). 

Obr. 3. Úspěšný seminář uzavřel svým odborným shrnutím Jaroslav Bárta (ČENES)

Tento lednový odborný seminář na Novotného lávce více než splnil cíl stanovený pořadateli a mohl se pochlubit hned několika NEJ, které se týkaly hlavně jeho účasti, organizace a obsahu.

Příští vzdělávací akce ČENES je plánována na květen 2017 a tématem by měly být ochranné a pracovní pomůcky pro distribuční a přenosovou soustavu (více informací na webových stránkách: www.csvts.cz/cenes).

 

O společnosti ČENES

Česká energetická společnost (ČENES) je zapsaným spolkem, který je dobrovolným a nezávislým sdružením inženýrů, techniků a zájemců o obor energetiky s působností na území České republiky. Hlavní činností ČENES je tvorba a rozšiřování informací z oboru energetiky, publikační a vzdělávací činnost. ČENES je členem Českého svazu vědeckotechnických společností se sídlem v Praze 1, na Novotného lávce 5.

http://www.csvts.cz/cenes

 

O společnosti AZ Elektrostav 

AZ Elektrostav, a. s., patří k předním elektromontážním firmám v Česku. Společnost byla založena v roce 1992 a za dobu své existence se stala nejkomplexnějším poskytovatelem služeb v oblasti elektro u nás. Jejím krédem jsou realizace staveb elektrických a optotelekomunikačních zařízení od A do Z – od projektu, přes realizaci až po revize a údržbu zařízení. 

http://www.az-elektrostav.cz

 

(text, foto a video: Kl)

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021