Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LED dioda slaví 50 let

11. 10. 2012 | |

Před padesáti lety se rozsvítila první světelná LED dioda.

Myšlenka, že by elektřina mohla generovat světlo přímo, sahá až na počátek 20. století. Ta vedla k rozvíjení myšlenky přizpůsobit princip tranzistoru tak, aby bylo možné řídit pohyb elektronů a přimět je, aby uvolňovaly energii ve formě fotonů.
V první fázi se podařilo tímto způsobem vyprodukovat infračervené světlo: prvenství si nárokuje více osob, ale první patent byl udělen v roce 1961 Robertu Biardovi a Gary Pittmanovi z Texas Instruments.

O rok později Nick Holonyak z General Electric vyvinul způsob, jak produkovat viditelné žluté světlo. Pro BBC uvedl, že v té době by výroba jedné LED diody stála 262 dolarů, což je něco málo pod 2000 dolarů v dnešních cenách. Jeho závěry byly poprvé publikovány v prosinci 1962 v časopise Applied Physics Letters.

Holonyak dále říká, že trvalo opměrně dlouho, než se přišlo na to, jak produkovat světlo jiných vlnových délek, a několik desetiletí, než se podařilo pokrýt celé světelné spektrum. Další na řadu přišla červená, což je důvod, proč se nejčastěji objevuje na digitálních displejích starších zařízení jako jsou např. kalkulačky.

Mezi hlavní výhody LED patří účinnost, okamžitá reakce a životnost. Holonyak říká, že na rozdíl od mnoha jiných druhů elektrického osvětlení, LED přímo přeměňuje elektřinu na světlo, bez potřeby mezistupně v podobě tepla. LED diody jsou proto blízko 100procentní účinnosti.

Holonyak také řekne BBC, že brzdové světlo z LED diod názorně demonstruje dvě hlavní výhody LED osvětlení. LED se rozsvítí okamžitě, což je nejrychlejší možný způsob varování, a takovéto svítidlo dalekosáhle přežije auto. Nevýhodou může být nižší výkon při vysokých teplotách.

Rozhovor s Nickem Holonyakem naleznete na stránkách BBC.

Shodou okolností oznámila minulý týden IKEA, že od roku 2016 bude prodávat jen LED osvětlení. V roce 2011 ukončil prodejce výrobu žárovek. IKEA říká, že tento krok otevře trh. Pokud totiž zákazníci neuvidí v regálech žádné jiné typy svítidel, spíše koupí LED, než aby šli někam jinam. A kdo z nás může říct, že opouští IKEA s chutí k dalším nákupům týž den ...